Zuid%2DDuitse+uitloopvarkens+getroffen+door+varkenspest
Nieuws
© sjef prins 0653778878

Zuid-Duitse uitloopvarkens getroffen door varkenspest

Afrikaanse varkenspest (AVP) heeft zich met een flinke sprong verplaatst binnen Duitsland. Op een bedrijf met 35 vrije-uitloopvleesvarkens in Forchheim in de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg zijn meerdere dieren gestorven aan AVP-virus. Het Friedrich Loeffler Institut (FLI) bevestigde woensdag de AVP-besmetting.

Al op 19 mei was het eerste varken op dit bedrijf nabij de grens met Frankrijk gestorven. In totaal zijn er 16 dieren doodgegaan voordat de besmetting met AVP werd bevestigd. De overige 19 varkens zijn inmiddels gedood en afgevoerd. Dat maakte landbouwminister Peter Hauk van de deelstaat Baden-Württenberg op 26 mei bekend.

Het FLI onderzoekt nu met behulp van genetische analyse van het AVP-virus onderzoeken wat de mogelijke bron van de besmetting is. Hauk gaat er vooralsnog van uit dat menselijk handelen de bron is.

60 bedrijven met 1020 varkens

In de 3 kilometer rond het bedrijf in Forchheim een beschermingsgebied ingesteld. Hierin liggen twee varkensbedrijven met in totaal 316 varkens. In de 10 kilometerzone, het bewakingsgebied, liggen 58 varkensbedrijfjes met in totaal 704 varkens. Ongeveer de helft hiervan heeft de varkens buiten lopen. Ze moeten de dieren nu opstallen.

Op 27 mei start rond het getroffen bedrijf een zoektocht naar mogelijke kadavers of zieke wilde zwijnen. Dat gebeurt met 20 speciaal opgeleide teams van twee personen en een zoekhond. Daarnaast zal er ook met een drone worden gezocht.

Belang goed bioveiligheid

De Duitse Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands (ISN) meldt dat er tot nu toe geen verdenking is dat ook wilde zwijnen zijn besmet met de Afrikaanse varkenspest. In dat geval blijft het mogelijk bij deze plaatselijke uitbraak en is er weer snel controle over te krijgen. Het is volgens de ISN wel van groot belang dat tot in de puntjes wordt uitgezocht waar de besmetting vandaan komt. En deze uitbraak toont aan hoe belangrijk heel strikte bioveiligheidsmaatregelen zijn.

Blijft het bij dit ene bedrijf dan hoeft de uitbraak geen grote extra gevolgen te hebben. De export naar derde landen vanuit Duitsland ligt toch al stil. Wel kan de wens tot regionalisering voor de export hierdoor in het gedrang komen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer