Gezondheid+handje+helpen+met+griepprik
Nieuws
© Varkens Archief

Gezondheid handje helpen met griepprik

Varkenshouders en medewerkers worden aangeraden jaarlijks de griepprik te halen. Een werknemer een week ziek thuis kost al gauw 1.000 euro. Bovendien kunnen bepaalde influenzavirustypes tegelijk bij de mens en de varkens circuleren en muteren. Tijd voor bewustwording en verandering van gedrag.

Griep bij de mens is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Tussen december en mei krijgt gemiddeld een op de tien mensen te maken met een influenzabesmetting. Daarom laten mensen uit risicocategorieën jaarlijks de griepprik zetten tussen half oktober en half november.

Varkenshouders en medewerkers doen er ook verstandig aan om zich te wapenen tegen het griepvirus. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de gezondheid van de varkens, stelt Stigas. Influenzavirussen bij varkens en pluimvee kunnen genetisch materiaal uitwisselen met die types die bij mensen circuleren en omgekeerd. Als dat gebeurt, kunnen nieuwe virustypen ontstaan. Iedereen die met varkens werkt, zou daarom gevaccineerd moeten worden tegen de humane griepvariant om te voorkomen dat varkens dat griepvirus overnemen.

Verzuimkosten

Een werknemer met zware griepverschijnselen blijft al snel vijf tot tien dagen ziek thuis. 'De verzuimkosten zijn minimaal 200 euro per werknemer per dag', stelt Rien Verhagen, accountmanager bij AB Werkt. Na herstel is zo'n persoon in het algemeen nog een tijdje verminderd productief. Een griepprik verkleint de kans op ziekteverzuim met 40 procent. Krijgt een gevaccineerd iemand toch nog griep, dan zijn de klachten milder en is hij sneller beter. Ook is de kans op besmetting van andere mensen kleiner.

Verhagen: 'Iemand die wordt geveld door griep, is altijd lastig. Bij grote varkensbedrijven met personeel is dat makkelijker op te vangen dan bij eenmansbedrijven of bedrijven met hooguit twee medewerkers. Griepgevallen laten zich niet plannen, maar je kunt wel het risico verminderen door zelf en je personeel een griepprik te laten halen.'

De kosten van een griepprik liggen rond de 28 euro per vaccinatie.

Griepprik als service

Stigas wijst werkgevers in de agrarische sectoren, onder wie varkenshouders, al jarenlang op het belang van het halen van een griepvaccinatie voor zichzelf en hun personeel. 'Met de griepprik bescherm je niet alleen jezelf, maar ook anderen in jouw omgeving', zegt Marilous Chaillet, medisch adviseur en bedrijfsarts bij Stigas. 'Voor het laten zetten van griepprikken op locatie van de bedrijven met minimaal vijf medewerkers verwijzen we naar organisaties als VaccinatieZorg, GriepVaccinatieService en PreventVaccins.'

Chaillet en Verhagen hameren op bewustwording bij iedereen die in de varkenshouderij werkt. Het zetten van een griepspuit is veilig. 'Maar 100 procent zekerheid dat je geen griep krijgt, heb je nooit', stelt Chaillet.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer