Rabobank%3A+ontwrichting+vleessectoren+houdt+aan
© Pixabay

Rabobank: ontwrichting vleessectoren houdt aan

De ontwrichting van de vleessectoren zal volgens Rabobank ook in 2022 merkbaar zijn. De aanhoudende daling van de Chinese invoer van varkensvlees leidt niet alleen volgend jaar tot een overaanbod in Europa, maar ook daarna.

De Chinese import van varkensvlees is voor 2022 in de ogen van de Rabobank de belangrijkste stoorzender van de wereldhandel in eiwitten afkomstig van dieren en vis. Dat blijkt uit de jaarlijkse Global Animal Protein Outlook van de bank. Hierin worden de vlees- en vismarkten wereldwijd geanalyseerd.

'Met het heropenen van de economieën zou de conclusie zijn dat de handel zich in dezelfde mate zal herstellen. Ons onderzoek laat echter een verdeeld beeld zien', meldt Justin Sherrard, global strategist op het gebied van dierlijke eiwitten bij Rabobank.

Dat verdeelde beeld komt mede doordat dierlijke eiwitketens te maken hebben met kosteninflatie rond diervoeder, arbeid, energie en transport. Het aanhoudend herstel van de Chinese varkensvleesmarkt met betrekking tot de Afrikaanse varkenspest zal volgens hem een belangrijke stimulans zijn voor de binnenlandse productieniveaus. Hierdoor zal de afhankelijkheid van de invoer uit Europa, Brazilië en Noord-Amerika afnemen.

Varkensvleesaanbod

'Ondanks een lichte daling van de productieniveaus in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, verwacht Rabobank dat een bredere toename van het varkensvleesaanbod op de wereldmarkt de varkensvleesprijzen wereldwijd laat dalen', geeft Sherrard aan.

Verder ziet Rabobank over de totale vleessector een flexibele bedrijfsvoering als de meest waarschijnlijke weg naar duurzame groei. De verwachting is dan ook dat met de focus op duurzaamheid in 2022 de productie en ontwikkeling van nieuwe producten toeneemt. Retailers en foodserviceketens zullen duurzaamheid actief bij consumenten en toezichthouders positioneren, blikt Sherrad vooruit.

Dat maakt volgens de bank dat er kansen komen voor dierlijke eiwitketens die minimale prikkels nodig hebben om over te stappen op duurzamere productiesystemen. Duurzaamheid zal ook de investeringen in alternatieve eiwitten ondersteunen en een groeiende klantenkring aanspreken, weet hij.

Rol automatisering

Een verhoogde mate van automatisering in het productieproces maakt dit segment ook minder kwetsbaar voor inflatiedruk door stijgende arbeidskosten. 'Traditionele vleesproducenten zullen na een lastig 2021 geen tijd hebben om hun wonden te likken. Bedrijven die wendbaarheid en veerkracht tonen in een snel ontwikkelende wereldmarkt, zullen het best voorbereid zijn om de groeikansen die zich voordoen optimaal te benutten', aldus Sherrard.

Dit zal in zijn ogen niet gemakkelijk zijn. 'Veranderende consumentvoorkeuren en -kanalen, bioveiligheidskwesties en verstoring door covid-19, zijn hindernissen die vleesproducenten moeten nemen. De bedrijven die laten zien dat ze daartoe in staat zijn, zullen in 2022 als de echte winnaars uit de bus komen.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer