Minder+kopzorgen+met+beter+dierenwelzijn
Nieuws
© Varkens Archief

Minder kopzorgen met beter dierenwelzijn

Is het welzijn van de varkens niet op orde, dan kost dit de varkenshouder dagelijks extra geld en kopzorgen. Ook nu varkenshouders in de overlevingsstand staan is het volgens welzijnscoach Lisette Teunter goed om op het welzijn onder de loep te nemen. 'Het levert altijd wat op.'

Het erbij halen van een welzijnscoach is laagdrempelig stelde Tuenter dinsdag tijdens de kennissessie van Varkens over het herkennen van diergedrag in relatie tot diergezondheid. Zij is een van de acht welzijnscoaches die varkenshouders in kunnen schakelen.

Aan de hand van de welzijnscheck adviseren de coaches over het verminderen van het risico op bijtgedrag en ze betrekken de bedrijfseigen dierenarts en adviseur erbij. 'In de richting van 2030 zullen we met zijn allen extra stappen moeten zetten om tegen die tijd verantwoord varkens met intacte staarten te kunnen houden', aldus Tuenter.

De welzijnscoach ervaart dat varkenshouders het nuttig vinden als vreemde, deskundige ogen meekijken in hun stal. 'Door te kijken naar het gedrag van de varkens kan ik opmaken hoe ze zich voelen. Het zijn erg sociale dieren die graag alles samen doen', licht ze toe. 'Zitten ze goed in hun vel dan vreten en drinken ze goed. Een goed dierenwelzijn levert meer A-kwaliteit-biggen op en dus ook meer euro's.'

Hokverrijking

Bijtgedrag is een multifactorieel probleem. Huisvesting, klimaat, voeding en hygiëne kunnen een rol spelen. Volgens Tuenter is verveling een onderschat probleem. 'Biggen zijn 20 procent van de dag bezig met wroeten. Is er in hun omgeving weinig te beleven, dan kunnen ze zich op hun hokgenoten gaan richten. Zorg daarom voor voldoende hokverrijking en wissel af.'

Fleur Bartels, beleidsmedewerker dierenwelzijn bij de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), geeft aan dat het verrijken van hokken niet ingewikkeld hoeft te zijn. 'Een speeltuin maken is niet nodig. Houd het simpel en praktisch door bijvoorbeeld een handje luzerne te verstrekken zodat alle dieren in de benen komen tijdens het controlerondje', tipt Bartels. 'En bied touw of jute op vloerhoogte aan.'

Gericht handelen

Technische hulpmiddelen om het klimaat en diergedrag in beeld te brengen zoals met de Healthy Climate Monitor, vinden snel opgang. Dat verrast Tuenter. 'Het is goed dat dit in de praktijk wordt opgepakt. Varkenshouders en erfbetreders beseffen hoe belangrijk het is om het dier centraal te plaatsen en gericht te gaan handelen om het dierenwelzijn stapje voor stapje te verbeteren.'

Om de inzet van welzijnscoaches te stimuleren, zijn veertig gratis vouchers via de POV beschikbaar gesteld. Daarvan zijn er nog enkele over. Bartels: 'Varkenshouders kunnen zich melden, maar op is op.'

Terugkijken kennissessie 'Herkennen van diergedrag in relatie tot diergezondheid'.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer