Koen+van+Dommelen%2C+nauw+betrokken+lekkerbek
Achtergrond
© Studio Van Assendelft

Koen van Dommelen, nauw betrokken lekkerbek

Als levensmiddelentechnoloog belandde Koen van Dommelen in de wereld van snacks, koekjes en nu vleeswaren. 'Het is de kunst om iets stabiels te maken uit een natuurlijk en variabel product als vlees. Elke dag kijken, proeven en ruiken we als team of de vleeswaren voldoen aan de criteria.' De productmanager is een gezinsman, levensgenieter, betrokken dorpsmens en enthousiast kartrekker van het Esbeekse carnavalsgebeuren. 'Het dorpsvuurtje moet blijven branden.'

Gelukkig is de horeca weer open als Koen van Dommelen op het bankje plaatsneemt bij In den Bockenreyder in het Brabantse Esbeek. Helaas werkt het weer niet mee en nestelt hij zich na het tonen van de QR-code in de CoronaCheck-app in de herberg. In de knusse ruimte met zand op de vloer en Nederlandstalige muziek op de achtergrond bestelt hij een kop zwarte koffie en steekt van wal.

Het ijs breken is niet nodig als carnaval en de versierselen van carnavalsvereniging De Haaikneuters bij de dorpsentree ter sprake komen. Van Dommelen zit al acht jaar in de Raad van Elf, was in 2016 Prins Carnaval en zwaait al vier jaar de scepter als voorzitter. 'Het is een volksfeest voor jong en oud en tijdens de grote optocht doet bijna een kwart van de Esbekenaren mee', zegt hij. 'Het carnavalsvuurtje moet blijven branden. Daarom zijn we dit tweede coronajaar extra actief en creatief. We gaan zo goed en zo kwaad als het kan blauwbekken rond 26 februari en zomercarnavallen in het tweede weekend van juli.'

Moeiteloos schakelen

Van Dommelen schakelt moeiteloos over op andere onderwerpen. De basisschool die prachtig in de kerk is geïntegreerd en energieneutraal draait door de zonnepanelen op het door Esbekenaren gefinancierde Café Schuttershof. 'Ook ik ben aandeelhouder.'

De natuurlijke variatie van vlees is voor mij geen onbekendheid omdat ik het boerenvak snap

Koen van Dommelen, productmanager Encebe Vleeswaren

Maar zijn grootste trots is zijn gezin; zijn vriendin en hun twee dochters. 'De derde kleine is op komst. 27 februari is de berekende geboortedatum, dus het zou zomaar een echte carnavalsbaby kunnen worden.'

Kunst bedrijven

Zijn werk als productmanager bij Encebe Vleeswaren omschrijft Van Dommelen als een vorm van kunst bedrijven. 'Elke dag arriveert een hoeveelheid vlees van Nederlandse bodem, een natuurlijke grondstof met variatie, dat verwerkt moet worden tot iets stabiels. Steriel verpakte vleeswaren met steeds dezelfde smaak, plakjesdikte en uiterlijke kwaliteitskenmerken. Exact volgens specificaties en wensen van klanten en in de juiste hoeveelheden en op het afgesproken moment leveren', legt hij uit.

'Naast regulier vlees verwerken we biologisch vlees tot vleeswaren en dat doen we ook met plantaardige eiwitbronnen tot vegan producten. Het is teamwork en de dynamiek is elke dag anders.'

Geboren op boerderij

De natuurlijke variatie van grondstoffen is voor Van Dommelen geen onbekendheid. Hij snapt het boerenvak omdat hij geboren en getogen is op een boerderij met 35 koeien en 550 vleesvarkens. 'De ene ronde varkens is de andere niet vanwege wisselende factoren in de stal. Zoiets vertaalt zich in verschillen in de slachtkwaliteit en dus ook in het vlees', zegt hij. 'Ook is er meer spreiding bij biologische varkens dan bij die met één ster van het Beter Leven-keurmerk of regulier.'

Ondanks het vrij zijn en buiten werken ambieerde Van Dommelen een leven als boer niet. Dat gold ook voor zijn twee broers waardoor zijn ouders jaren geleden zijn gestopt met het houden van vee. Na de mavo koos hij de richting levensmiddelentechnologie bij Helicon Opleidingen in Boxtel en daarna nog marketing en communicatie bij Fontys Hogescholen. 'Mijn hart ligt bij het maken van lekker eten. Ik ben blij en trots dat ik in de agrarische sector ben gebleven', benadrukt hij. 'Om binding met de praktijk te houden, ga ik een paar keer per jaar de boer op.'

Koen van Dommelen tikte zijn eerste Encebe-blog 'Delicious on a daily basis'.
Koen van Dommelen tikte zijn eerste Encebe-blog 'Delicious on a daily basis'. © Studio Van Assendelft

Verder is de productmanager betrokken bij de ontwikkeling en het onderhouden van de website van Encebe. 'Encebe.nl is in 2021 gelanceerd en benutten we voor branding van het merk dat sinds 1929 bestaat. Wij vertellen ons verhaal en laten onze producten zien', legt hij uit. 'Om het goede voorbeeld voor mijn collega's van kwaliteit, inkoop en productie te geven, heb ik de eerste blog over 'Delicious on a daily basis' geschreven.'

Sportief en gezellig

Betrokkenheid bij het dorp kenmerkt Van Dommelen. Toen hij nog voetbalde, heeft hij vijf jaar in het bestuur van sportvereniging Tuldania gezeten. Na het aan de wilgen hangen van zijn voetbalschoenen kwamen er fietsen. In het najaar en de winter springt hij op zijn mountainbike en in het voorjaar en zomer op de racefiets. Zondagmorgen is zijn vaste sportuitje. Om 8.30 uur is het verzamelen bij de kerk en dan gaan ze met een groep vier tot zes uurtjes op pad.

'Na afloop praten we nog even na in ons café. Kan ik daarna een wielerklassieker kijken, dan heb ik een topdag', zegt Van Dommelen. 'Ik houd van gezelligheid en lekker eten zoals een barbecue of stoofpotten.'

Koen van Dommelen
Evie de Graaf (Varkens 01) geeft het bankje door aan Koen van Dommelen (36 jaar). De boerenzoon uit Esbeek is sinds 2018 productmanager bij Encebe Vleeswaren, onderdeel van Vion Food Group. Daarvoor werkte hij bij koekjesproducent Hoppe Food Group en bij snackfabrikant Van Geloven.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer