COV%3A+camerabeelden+slachterijen+vrij+toegankelijk+voor+NVWA
Nieuws
© Henk Riswick Fotografie

COV: camerabeelden slachterijen vrij toegankelijk voor NVWA

COV ziet geen aanleiding om de werkwijze rondom de camerabeelden in slachterijen aan te passen, de NVWA kan deze al op ieder moment inzien. De koepelorganisatie reageert hiermee op een persbericht van Varkens in Nood. De dierenrechtenorganisatie wil dat de beelden openbaar worden gemaakt.

Alle grotere Nederlandse slachterijen zijn uitgerust met camera's. De beelden zijn op elk moment terug te zien door medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). 'Slechts in een heel klein percentage van de gevallen gebeurt iets wat anders had gemoeten', reageert COV-woordvoerder Dé van de Riet.

'Het is echt niet zo dat zogeheten misstanden schering en inslag zijn. De bevindingen van de NVWA moeten meer in het perspectief van het totaalaantal slachtingen worden gezien en tegen de achtergrond van de prestaties van de bedrijven', aldus de COV-woordvoerder.

Van de Riet reageert op een persbericht van Varkens in Nood, waarin ze pleit voor het openbaar maken van de camerabeelden. De organisatie beroept zich hierbij op waarnemingen van de NVWA uit 2019 en 2020. De data over 2021 zijn nog niet bekend.

Aanpassing wetgeving niet nodig

Wat COV betreft is aanpassing van de wet- en regelgeving niet aan de orde. De huidige werkwijze noemt de koepelorganisatie een goede balans tussen functioneel toezicht en het borgen van de privacy binnen de ondernemingen.

'Voor ons is er nu geen aanleiding om de werkwijze te veranderen', geeft de woordvoerder van het COV aan. 'De dierenartsen van de NVWA zijn aanwezig bij het hele bedrijfsproces, vanaf de aanlevering van de dieren tot aan de slacht en de verdere verwerking. Zij kunnen op elk moment alles waarnemen. De camerabeelden zijn bedrijfsinformatie en vullen dat inmiddels prima aan.'

De beelden kunnen op elk gewenst moment worden teruggekeken. In de ogen van COV heeft het geen zin om de vele honderden camera's in de bedrijven voortduren te volgen. De koepelorganisatie noemt dat ook 'praktisch niet werkbaar'.

Doorn in het oog

Zaken die niet goed gaan in slachterijen zijn Varkens in Nood al langer een doorn in het oog. De organisatie vraagt daar ook al enkele jaren aandacht voor. Maar wat de COV betreft worden overtredingen te makkelijk als 'misstand' bestempeld en worden incidenten te snel tot regel verheven. 'Er wordt een beeld gecreëerd dat niet representatief is voor de inzet en de goede scores van bedrijven.'

Dierenwelzijn in slachterijen staat sinds 2020 ook op de politieke agenda. Naar aanleiding daarvan is onderzoek gedaan naar de waarde van cameratoezicht in slachterijen. De minister van LNV en de NVWA waren hier in 2021 positief over. Later dit jaar volgt daarover een wetsvoorstel.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer