Cameratoezicht+slachterijen+stemt+tot+tevredenheid
Nieuws
© Vion

Cameratoezicht slachterijen stemt tot tevredenheid

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is positief over de waarde van cameratoezicht in slachthuizen. Dat is te lezen in een evaluatie van de toezichthouder die demissionair landbouwminister Carola Schouten naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Volgens de NVWA is de aandacht voor dierenwelzijn door de camera's toegenomen en het toezicht versterkt. De NVWA heeft de indruk dat een groot deel van de slachterijen de camerasystemen zelf ook gebruikt voor monitoring van medewerkers en voor kwaliteitsborging. De NVWA zegt verder goed te kunnen samenwerken met het bedrijfsleven rondom de camerabewaking. Wel ervaren de slachthuizen het cameratoezicht als een sterke verzwaring van de toezichtdruk- en lasten.

De NVWA ziet meerwaarde in een wettelijke verplichting voor cameratoezicht, blijkt uit de begeleidende brief van Schouten aan de Tweede Kamer. Op die manier verwacht de organisatie meer risicogericht en efficiënter te kunnen werken. De Tweede Kamer heeft zich ook uitgesproken voor zo'n wettelijke verplichting. De minister heeft daarom een wetsvoorstel in voorbereiding. Volgens haar moet zo'n wet zorgvuldig worden geformuleerd. Er moet onder meer worden gekeken wat dit voor gevolgen heeft voor de privacy van medewerkers. Het wetsvoorstel komt er daarom pas in het najaar van 2022.

Slim cameratoezicht

Met de camera's worden honderden uren aan beelden gemaakt in slachterijen. Volgens Schouten kan het toezicht houden via camera's makkelijker en doeltreffender worden gemaakt met 'slim cameratoezicht'. Daarmee worden relevante video-opnames geselecteerd voor de toezichthouder. In een aantal slachterijen in Nederland draait al zo'n slim cameratoezichtsysteem.

De minister gaat zich bij de komende herziening van de Europese dierenwelzijnswetgeving hardmaken voor betere voorschriften voor het gebruik van apparaten waarmee elektrische schokken kunnen worden toegediend in slachterijen. Daarmee geeft ze gehoor aan een motie van de Tweede Kamerleden Leonie Vestering (Partij voor de Dieren) en Sandra Beckerman (SP). Het gebruik van prikstokken of puntige voorwerpen is al verboden in de Europese Unie.

Schouten heeft gemerkt in gesprekken dat slachterijen in Nederland er positief tegenover staan om zelf het gebruik van apparaten waarmee elektrische schokken kunnen worden toegediend te beperken. 'Er zijn leden van branchevereniging COV die het gebruik van apparaten waarmee elektrische schokken kunnen worden toegediend al uit eigen beweging hebben verboden binnen hun slachthuis. Ook zijn er slachthuizen die zijn overgestapt op alternatieve drijfmiddelen. Zij kunnen als voorbeeld dienen voor andere slachthuizen.

Mobiele dodingsunits

Mobiele dodingsunits mogen vanaf maandag 6 september structureel worden ingezet in Nederland. Deze units zijn bedoeld voor niet transportwaardige dieren, maar die wel slachtwaardig zijn. De dieren worden op het bedrijf van herkomst geslacht om vervolgens in het slachthuis verder te worden verwerkt. Vanaf 1 januari 2022 heeft de NVWA capaciteit voor keuringswerkzaamheden voor minimaal één mobiele dodingsunit.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer