Export+van+biggen+schakelt+paar+tandjes+terug
Nieuws
© Koos Groenewold

Export van biggen schakelt paar tandjes terug

Na ruim een maand in 2022 slaat de balans van de export van Nederlandse biggen aanzienlijk minder ver uit dan in de afgelopen jaren. Er zijn 16 procent minder biggen de grens overgegaan dan in 2021 en 20 procent minder dan in topjaar 2018.

In vijf weken hebben exporteurs dit jaar ruim 568.000 biggen naar hun bestemming in het buitenland gebracht. Vorig jaar waren er dat in dezelfde periode ruim 110.000 meer. De meeste exportbiggen gaan naar vleesvarkenshouders in Duitsland (52 procent) en dat aandeel is vergelijkbaar met 2021.

Wel is het belang van de export naar Spanje flink toegenomen. De eerste weken van dit jaar is bijna een derde van de biggenexport naar dat land gegaan. Iets meer dan een op de tien Nederlandse exportbiggen is bestemd voor vleesvarkenshouders in België.

3.000 biggen minder naar Italië

De export naar Italië is ondanks de uitbraak van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in Noord-Italië procentueel gelijk gebleven. In absolute aantallen zijn er in de eerste vijf weken 3.000 biggen minder afgezet in Italië dan in dezelfde periode van 2021.

Opvallend is dat er juist ruim 3.000 biggen meer naar Roemenië zijn afgezet dan een jaar geleden. Werden in de eerste vijf weken van 2021 in totaal 6.000 biggen daarheen vervoerd, dit jaar zijn dat 9.300 biggen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer