Fikse+verschuivingen+in+biggenexport
Nieuws
© Maartje van Berkel

Fikse verschuivingen in biggenexport

In het eerste kwartaal werden ruim 32.000 biggen meer vanuit Nederland geëxporteerd dan vorig jaar in dezelfde periode. Drie maanden verder is deze situatie totaal veranderd. Er zijn ruim 87.000 biggen minder over de grens afgezet in vergelijking met de eerste jaarhelft van 2020. Ook zijn de exportaantallen naar de drie belangrijkste bestemmingen flink verschoven.

Het effect van de deelname van varkenshouders aan de saneringsregeling en krimp van de zeugenstapel wordt zichtbaar in de exportcijfers van biggen. In het eerste kwartaal werden ruim 1,72 miljoen biggen geëxporteerd en in het tweede kwartaal waren er dat meer dan 1,60 miljoen. De ruim 3,32 miljoen geëxporteerde Nederlandse biggen in de eerste zes maanden van 2021 zijn er 2,6 procent minder dan in 2020 (3,41 miljoen). Dat blijkt uit de marktcijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Een teruggang in afzet van biggen was er duidelijk merkbaar richting Duitsland. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er 288.000 biggen minder afgezet bij onze oosterburen. Dat is een daling van 13 procent.

Spanje plust fors

Opvallend is dat het tweede belangrijkste exportland van Nederlandse biggen, Spanje, 272.000 meer biggen heeft opgenomen. Dat is maar liefst de helft meer dan in de eerste zes maanden van 2020 aan biggen die naar dat Zuid-Europese land gingen (543.529 stuks). Afgelopen half jaar zijn dus 816.000 Nederlandse biggen afgezet bij Spaanse vleesvarkenshouders.

Dit aantal zijn er twee keer zoveel als dat er afgezet zijn bij het derde belangrijkste exportland België en Luxemburg. Bij onze zuiderburen zijn in een half jaar ruim 406.000 biggen geplaatst. Dat is 8 procent minder dan in de eerste jaarhelft van 2020, toen er nog 442.000 biggen heen gingen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer