270+miljoen+euro+voor+Franse+varkenssector
Nieuws
© Jos Thelosen

270 miljoen euro voor Franse varkenssector

De Franse varkenshouderij wordt ondersteund met 270 miljoen euro aan subsidies. Landbouwminister Julien Denormandie wil daarnaast dat supermarkten de inkoopprijzen verhogen en dat fokkers uitstel van betaling krijgen voor de sociale premies.

Het gaat in de eerste fase om 75 miljoen euro directe steun die binnen de komende twee tot drie weken wordt uitbetaald. Het betreft een steun van maximaal 15.000 euro per bedrijf.

Voor de tweede fase, in april en mei, is 175 miljoen euro uitgetrokken. De exacte criteria zullen in de komende weken met de bedrijfstak worden bepaald voordat ze bij de Europese autoriteiten worden aangemeld. Het kan namelijk als 'marktinterventie' en 'concurrentievervalsing' worden opgevat.


Hiermee wil Parijs de sector ondersteunen die momenteel wordt geconfronteerd met een zogenoemd schaareffect. De sector heeft te maken met fors hogere bedrijfskosten (energie, voer) en een daling van de varkensvleesprijzen. Die prijsdaling in de hele Europese Unie (EU) is een gevolg van de aanhoudende grote productie, ondanks het verlies van afzet (in China). Ook de toenemende Afrikaanse varkenspest in Europa speelt een rol.

Frankrijk behoort met deze nationale steun tot de vijftien EU-landen die nu een of andere nationale ondersteuning hebben opgetuigd. Ondanks aanhoudende pleidooien van meerdere landen is de Europese Commissie niet bereid over te gaan tot marktinterventie of financiële steun. Sommige EU-landen, waaronder Nederland, zijn tegen een marktinterventie. Ze stellen dat zoiets niets structureels oplost maar slechts tijdelijk uitstel betekent.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer