Rabobank%3A+productie+daalt%2C+prijsdruk+blijft
Nieuws
© Varkens Archief

Rabobank: productie daalt, prijsdruk blijft

De productie van Europees varkensvlees daalt licht in 2022, verwacht de Rabobank. Maar de druk op de prijs blijft voorlopig nog hoog.

Door afnemendvraag in 2021 groeide de druk op de afzetmarkt en de prijzen in de 27 EU-landen en het Vereniging Koninkrijk (VK). Ook steeg in deze landen de varkensvleesproductie met 2 procent tussen januari en oktober 2021 ten opzichte van een jaar eerder.

De zeugenstapel in meerdere EU-landen, waaronder Duitsland, blijft wel dalen. 'In Duitsland is sprake van een versnelde daling', stelt Rabo-sectormanager René Veldman. 'Dat komt door de uitdagende marktsituatie in combinatie met eerder aangekondigde nieuwe regelgeving. Bovendien is de impact van de Afrikaanse varkenspest (AVP) groot.

'Voor Nederlandse ondernemers blijft aandacht voor AVP-preventie essentieel', vervolgt Veldman. 'De AVP preventiescan op de site van Vitale Varkenshouderij helpt ondernemers daarbij.'

China neemt minder af

De export van varkensvlees naar China daalt sinds april. Vanuit de 27 EU-landen en het VK is er vorig jaar tot en met oktober 56 procent minder varkensvlees geëxporteerd naar China dan in dezelfde periode in 2020. Groeiende export naar andere markten kon dit niet compenseren. Hierdoor daalde de maandelijkse EU-export in de tweede helft van 2021 onder het niveau van 2020.

Rabobank verwacht dat de dalende trend in de export doorzet in het eerste kwartaal van 2022. De prijzen in China zijn na een tijdelijke opleving in het vierde kwartaal van 2021 de afgelopen tijd opnieuw gedaald onder het kostprijsniveau. Dit geeft aan dat de zwakke vraag naar varkensvlees in het eerste kwartaal van 2022 blijft aanhouden.

Aanhoudende druk varkensmarkt

Na een lichte stijging eind 2021 stabiliseert de gemiddelde karkasprijs van varkens in de EU weer. In de laatste week van 2021 lag de gemiddelde karkasprijs 4 procent onder het vijfjarig gemiddelde. De prijzen blijven in het eerste kwartaal van 2022 onder druk staan, geeft Rabobank aan, omdat het aanbod moet verminderen om de prijzen te verbeteren.

'We verwachten dat lage opbrengstprijzen samen met hoge voerkosten de komende maanden zorgen voor een aanhoudende druk op de marges', stelt Veldman. 'Het is belangrijk dat bedrijven de ontwikkeling van de liquiditeitsposities goed in beeld hebben. Neem daarbij ook het scenario mee waarbij prijsherstel langer duurt dan we nu verwachten.'

• Meer prijzen op de marktpagina van Varkens.nl

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer