Drie+wilde+zwijnen+met+Afrikaanse+varkenspest+in+Itali%C3%AB
Nieuws
© iStock

Drie wilde zwijnen met Afrikaanse varkenspest in Italië

De bevestiging dat er nog twee met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen zijn gevonden in Noordwest-Italië is dinsdag gegeven. Die melding volgt na de vondst van het eerste besmette zwijn op het vasteland van Italië die 7 januari werd bevestigd.

Het eerste besmette zwijn is gevonden in Ovada, ten noorden van Genua. Die twee andere zwijnen zijn op tientallen kilometers afstand van het eerste besmette wilde zwijn gevonden in Isola del Cantona en Fraconalto. Een groot gebied van ongeveer 40 bij 40 kilometer in de regio's Piëmonte, Ligurië en Lombardije in Noordwest-Italië is tot besmet gebied verklaard.

Daar wordt nu gezocht naar nog meer kadavers van wilde zwijnen. Geschoten wilde zwijnen zullen ook worden onderzocht. Het zoeken naar kadavers zal in het grote deels bergachtige gebied een flinke klus zijn.

Zelfde virustype als in Oost-Europa

Het staat vast dat het virustype dat in Italië is gevonden van type II is. Dat is hetzelfde type dat in Oost-Europa en Polen voor uitbraken van Afrikaanse varkenspest zorgt. Het is niet hetzelfde type dat al sinds 1978 in Sardinië rondwaart. Dat is virustype I en zorgde jarenlang in Europa, onder andere in Spanje, voor grote problemen, maar is uitgeroeid. Behalve in Sardinië nog.

De uitbraak van de Afrikaanse varkenspest heeft direct consequenties voor de export vanuit Italië. China, Japan, Taiwan, Koeweit en Zwitserland hebben al een importstop afgekondigd, meldt Agricultura. Italië exporteert jaarlijks voor 1,5 miljard euro aan varkensvleesproducten. Daarvan gaan producten ter waarde van 500 miljoen euro naar derde landen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer