Brede+roep+om+financi%C3%ABle+steun+varkenshouderij
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Brede roep om financiële steun varkenshouderij

LTO Nederland, Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en NAJK roepen Nederlandse Europarlementariërs op een brief van Tom Vandenkendelaere (CD&V) te ondertekenen. Daarin wordt door de Vlaamse Europarlementariër om directe financiële steun van de Europese Unie (EU) voor varkenshouders gevraagd.

Net als in de hele EU verkeert de Nederlandse varkenshouderij in een zeer lastige situatie. De varkensprijs staat ook hier al langere tijd zwaar onder druk. De combinatie van de zeer hoge voerprijzen met de nadelige marktsituatie heeft dramatische effecten. Die zorgen voor grote en acute liquiditeitsproblemen op bedrijfsniveau.

De Nederlandse varkenshouderij werkt met energie en ambitie aan een verbetering van de structuur en zet zich in voor een eerlijkere verdeling van opbrengsten in de keten. Helaas is dat op korte termijn niet genoeg. Directe steun is daarom nodig om het huidige langdurige prijsdal door te komen. Alleen op deze wijze kunnen Nederlandse varkenshouders werken aan herpositionering en zich klaarmaken voor een nog duurzamere toekomst.

Directe steun

Vandenkendelaere heeft daarom Eurocommissaris Janusz Wojciechowski van Landbouw gevraagd of varkenshouders directe steun kunnen ontvangen. De Rijksoverheid kan dit niet zelf regelen, maar de Europese Commissie heeft daar via de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO) van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) wel mogelijkheden voor.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer