POV+blij+met+oplossing+voor+stagnerende+diertransporten
Nieuws
© Twan Wiermans

POV blij met oplossing voor stagnerende diertransporten

Overleg over de toepassing van de nieuwe transportregels voor dieren heeft 24 december tot een acceptabele oplossing voor alle partijen geleid. De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) is blij met de gemaakte afspraken. 'Dit geeft rust.'

De afgelopen maanden verliepen diertransporten allesbehalve soepel. De nieuwe transportregels zorgden voor een onacceptabel boetebeleid bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat leidde ertoe dat transporteurs het niet meer aandurfden dieren met ook maar de geringste afwijking mee te nemen in hun wagen.

De onduidelijkheid over de beoordeling van de transportwaardigheid van vee was voor de POV, Vee & Logistiek Nederland, Saveetra en COV reden voor een noodkreet bij de NVWA en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Naar aanleiding daarvan vond er intensief overleg plaats tussen de verschillende partijen.

De gesprekken leidden 24 december tot afspraken voor de komende maanden. De belangrijkste resultaten zijn dat de NVWA het beleid voor dieren met een bemerking (oranje dieren) aanpast. Dit beleid gaat op 1 maart 2022 in en dus niet op 1 januari 2022 wat tot nu toe is gecommuniceerd.

Waarschuwing

De NVWA deelt tot 1 maart geen boetes uit voor oranje dieren. Wel worden waarschuwingen gegeven, als de NVWA dat nodig vindt. Deze hebben geen verdere consequenties. Varkenshouders hoeven daarom niet te twijfelen om oranje dieren te laten transporteren. POV: 'Laad 'oranje dieren' altijd op, laat niet onnodig dieren euthanaseren.'

Mochten de afspraken toch tot onduidelijkheid leiden of worden transportwaardige dieren toch op het bedrijf achtergelaten, dan kan dit worden gemeld bij de POV, met naam van de transporteur en foto's van de dieren die achter zijn gebleven.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer