Doelen+coalitieakkoord+onhaalbaar+stelt+de+POV
Nieuws
© Dirk Hol

Doelen coalitieakkoord onhaalbaar stelt de POV

Het coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie roept volgens de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) grote vraagtekens op. Het is volgens deze organisatie onduidelijk wat de plannen zijn voor de ondersteuning en bedrijfsontwikkeling in de varkenshouderij.

De POV ziet hoge ambities, onhaalbare doelen en een grote zak geld. 'Het Regeerakkoord staat vol met termen als verbinding, transitie en natuurontwikkeling', meldt de POV. 'Vooral het laatste lijkt de kapstok voor invulling van de landbouwparagraaf. De al bekende onhaalbare doelen voor klimaat en stikstof, worden verder naar voren gehaald. 7,4 miljard wordt er uitgetrokken voor opkopen van boerenbedrijven. De verdeling over sectoren en de precieze doelstelling is nog onbekend.'

De belangenorganisatie voor varkenshouders is benieuwd naar de verdere onderbouwing en effectiviteit van de inzet van deze middelen. 'Opkoop lijkt een doel op zich in het gepresenteerde akkoord. En termen als ‘vrijwillig, maar niet vrijblijvend’, maken ons waakzaam.'

Niet gericht op marktvraag

Termen als landschapsgrond, extensivering doen volgens POV vermoeden dat dit geld vooral gebruikt gaat worden voor het stimuleren van biologische en extensieve landbouw. 'Meer grond voor minder productie dus. Hierbij wordt compleet voorbij gegaan aan de marktvraag, de concurrentiepositie en internationale markt', stelt deze organisatie. 'Er wordt niet gekeken naar de oplossing die juist de intensieve en efficiënte landbouw en veehouderij in handen heeft.'

De POV vindt het jammer dat niet gekozen wordt voor een heel andere koers waarbij beleid gericht wordt op het stimuleren van ondernemerschap, doelenbeleid en voorschriften en met behoud van sterke bedrijven en agroketens.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer