Brabantse+innovatieve+emissieverlagende+stal+ontvangt+subsidie
Nieuws
© jasper schel

Brabantse innovatieve emissieverlagende stal ontvangt subsidie

Veehouders die een innovatief stalsysteem toepassen dat de emissie omlaag brengt, ontvangen van provincie Noord-Brabant subsidie. Voor de regeling First Movers is 460.000 euro beschikbaar. De subsidie stimuleert veehouders om te investeren in nieuwe stalsystemen die emissies bij de bron aanpakken en anticiperen op een duurzame mestverwerking.

'Voor de landbouw gelden vanaf 2024 strenge regels voor verduurzaming van stallen. Dat is belangrijk om emissies bij de bron aan te kunnen pakken', stelt landbouwgedeputeerde Elies Lemkes-Straver. 'Daarom steunen we veehouders die een stalsysteem aanschaffen dat de emissies fors omlaag brengt. We willen kansrijke stalsystemen stimuleren, die nog niet breed in de praktijk zijn getoetst. Want alleen door praktijkervaring op te bouwen komen we verder.'

Varkenshouder Twan van den Heuvel uit Elsendorp maakte twee jaar geleden van eenzelfde subsidieregeling gebruik. 'Bij de renovatie van de stallen wilde ik eigenlijk een luchtwasser aanschaffen, maar ik heb door de subsidieregeling van de provincie gekozen voor een innovatief systeem dat emissies bij de bron aanpakt. Daarmee heb ik niet alleen minder ammoniak in de stal, maar is het ook beter voor de dieren en ons personeel.'

Gunstigere voorwaarden jonge boeren

De provincie stelt opnieuw een subsidiebedrag beschikbaar voor boeren die een innovatief stalsysteem willen aanschaffen. Dat kan voor maximaal 40 procent gesubsidieerd worden en tot maximaal 25.000 euro per bedrijf. Jonge boeren worden extra ondersteund om hun bedrijf toekomstbestendig te maken. Zij krijgen daarom gunstigere voorwaarden en geldt een maximumbedrag van 30.000 euro per bedrijf. Ondernemers kunnen vanaf 13 december subsidie aanvragen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer