Circulaire+voerkeuken+Bessembinder+blijft+ongezien
Nieuws
© Gerard Vrakking Fotografie

Circulaire voerkeuken Bessembinder blijft ongezien

Coen Bessembinder had graag de nieuwe stal en vooral de voerkeuken laten zien op 19 en 20 november. Maar corona gooit roet in het eten. De open dag bij familie Bessembinder gaat niet door. Uitstellen kan niet, de eerste biggen komen volgende week.

Meer circulariteit, dat was de insteek voor de voerkeuken bij familie Bessembinder. De voerkeuken is ingericht voor droogvoer, dat er ook wordt gemalen en gemengd.

Coen Bessembinder rekent voor dat er op jaarbasis 9.000 ton droogvoer gemaakt gaat worden. Dat zal voor ongeveer de helft bestaan uit graan, voor een vijfde uit kernvoer en de resterende 30 procent zijn circulaire producten.

Nog meer circulair

Het streven van Bessembinder is om het aandeel circulair verder te vergroten. In welke mate dat lukt, hangt ook af van de beschikbaarheid van reststromen, zegt de jonge ondernemer. Familie Bessembinder houdt in het Overijsselse Heeten 6.300 en in het ook Overijsselse Wierden 4.700 vleesvarkens.

Voer en voeding en alle data die dat oplevert, hebben de interesse van Bessembinder. 'De biggen die je binnenkrijgt zijn zoals ze zijn. Op hoe ze groeien en het rendement kun je zelf invloed uitoefenen onder andere door zelf het voer te maken.'

Van de zijde van de retail is er veel belangstelling voor voerfacet van de varkenshouderij, merkt de vleesvarkenshouder. Zelf doet hij mee aan het concept Beter voor varken, natuur en boer van Albert Heijn.

Het gebruik van reststromen als voer voor varkens spreekt Bessembinder zelf ook aan. 'Het varken is een kringloopdier dat reststromen omzet in hoogwaardig eiwit. Voor het bestaansrecht van onze sector is dat belangrijk.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer