Darm+big+groeit+14+centimeter+per+dag
Nieuws
© Varkens Archief

Darm big groeit 14 centimeter per dag

Biggen hebben niet alleen voer nodig om vlees aan te zetten, maar ook om organen te ontwikkelen. De darmen van biggen groeien in elf weken van 4 meter in lengte naar 15 meter. Ook daarom moet een deel van het opgenomen voer naar optimale darmgroei van ruim 14 centimeter per dag.

Dat meldde Jessika van Leeuwen, Global Category Manager Swine bij Hamlet Protein, tijdens de kennissessie over gespeende biggen. Darmen van biggen zijn gevoelig en zeker de periode vlak na spenen is kritisch.

Als in de eerste week na spenen diarree ontstaat, is volgens Van Leeuwen in de helft van de gevallen voer de oorzaak. Ontstaat diarree op drie weken na spenen, dan zijn ziektekiemen in 90 procent van de gevallen de oorzaak en in 10 procent van de gevallen het voer.

4 procent beter benutten

Rond het spenen draait het erom de biggen de juiste voedingsstoffen op te laten nemen met zo hoogwaardig mogelijke eiwit- en energiebronnen. Dieren met een hoge gezondheidsstatus zullen dat voer ook nog eens bijna 4 procent beter benutten dan biggen die minder gezond zijn.

Ook tipte Van Leeuwen dat bepaalde stoffen in voeders voor biggen tot 16 kilo zo veel mogelijk vermeden moeten worden. Anti Nutritionele Factoren (ANF's) kunnen direct ontstekingen in de darmen veroorzaken. De darmwand wordt beschadigd en de barrière tussen de darm en de bloedbaan valt weg.

Het immuunsysteem moet heel hard werken om dieren gezond te houden en speendiarree ligt op de loer. Daarnaast maken ANF's nutriënten minder makkelijk verteerbaar. Een voorbeeld is onbewerkt sojameel. Dat heeft het beste eiwitprofiel voor jonge biggen, geeft ze aan, maar het zit hoog in ANF's en is dus moeilijk verteerbaar voor de biggen.

Enzymatisch behandelen soja

Om via enzymatische processen de ANF's van sojameel grotendeels af te breken, maakt Hamlet Protein het sojaproduct HP300. Dat is een geschikte eiwitbron om te verwerken in biggenvoeders. In Denemarken wordt volgens Van Leeuwen niet voor niets 75 procent van de biggen gevoerd met hun eiwitbron. 'Natuurlijk kost HP300 iets meer dan onbewerkt sojameel.'

'Maar bij biggen, die tot 16 kilo voer met zo weinig mogelijk ANF's krijgen, ontwikkelen de darmen zich beter en komt de darmgezondheid op een hoger niveau. Hiervan profiteren ze hun hele leven lang, waardoor ze meer energie en eiwit kunnen besteden aan groei. Ze produceren efficiënter. Bij biggen tot 16 kilo maak je daarmee gewoon het verschil en loont de inzet van die paar kilo duurdere hoogwaardige eiwitbron altijd.'

De kennissessie met de bijdrage van Jessika van Leeuwen is hier terug te kijken, haar inbreng start bij minuut 46. Deel twee van de kennissessie over gespeende biggen is te volgen op dinsdag 24 november (16-17 uur). Aanmelden kan hier.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer