Dezelfde+grondstoffen%2C+ander+varkensvoer
Partner De Heus

Dezelfde grondstoffen, ander varkensvoer

Gezonde varkens presteren beter. Daarom is maag-darmgezondheid zo belangrijk. De maag en de darmen moeten het voer optimaal om kunnen zetten naar groei. Maar een hoge voeropname legt extra druk op de maag-darmgezondheid. Daarom is het belangrijk dat bepaalde grondstoffen niet helemaal worden fijngemalen, zodat de maag en de darmen optimaal blijven functioneren.

De voerbenutting wordt voor een belangrijk deel bepaald door de voersamenstelling. Maar wat niet iedereen zich realiseert, is dat ook de structuur van het voer belangrijk is. Zeker op brijbedrijven is dit een punt van aandacht. Door met dezelfde grondstoffen fysiek ander voer te maken met grovere vezels, kunt u de maag-darmgezondheid verbeteren en daarmee de voerbenutting en voederconversie.

Het lijkt logisch om alle grondstoffen helemaal fijn te malen, want dan wordt het voer makkelijker verteerd. Maar fijngemalen voer zorgt in de maag voor een egale dunne soep, waardoor er maag- en darmproblemen kunnen ontstaan. Toch is het ook niet slim om alle grondstoffen grof te malen, want daarmee zou de voerbenutting omlaaggaan.

Specifieke fijne en grove delen in het voer

Helaas is het niet zo dat u aan fijngemalen voer zomaar wat vezels kunt toevoegen. Het komt heel precies. Sommige grondstoffen moet u fijnmalen, andere juist wat grover laten. De oplossing die we hiervoor bij De Heus hebben gevonden, is Matrix-walsen. Met deze technologie maken we onderscheid in de behandeling van eiwit- en zetmeelrijke grondstoffen die fijn in het voer moeten komen en vezelrijke grondstoffen die we grover in het voer willen hebben. Zo krijgt ons voer fysiek wel een andere vorm, maar blijven de grondstoffen en dus de voedingswaarden hetzelfde.

• Lees hier het hele artikel

Over De Heus

  De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Sinds de...

Lees verder »