Gespreksstarter+helpt+varkenshouder+kloof+te+dichten
Achtergrond
© VKON

Gespreksstarter helpt varkenshouder kloof te dichten

De Gespreksstarter kan de varkenshouder helpen de kloof tussen hem en de burgermaatschappij te dichten. Met deze kaartenset met dilemma's kan de communicatie tussen beiden op gang komen.

Met de opdracht de genoemde kloof te helpen dichten, gingen vijf deelnemers aan de SFYN Academie aan de slag. Deze academie is een jaarlijks educatieprogramma over voedsel voor jonge professionals, studenten en ondernemers. Onder leiding van oud-deelnemer en ecoloog Jiri van der Drift bogen vijf SFYN-deelnemers zich over de vraag die was ingediend door Het Beste Idee van Varkensland (HBIVV).

'Er ligt voor de varkenshouderij een grote uitdaging om de kloof die er ligt tussen de sector en de burgermaatschappij te dichten', merkt HIBVV-coördinator Ellen de Lange op naar aanleiding van de vraag die HBIVV op het bordje van de SFYN-deelnemers legde. De aanpak van de academie begint met een hele reeks bedrijfsbezoeken.

Dagelijkse beslissingen

'Die bezoeken zijn om te begrijpen wat een varkensbedrijf allemaal omvat en voor welke beslissingen varkenshouders dagelijks staan', merkt Van der Drift op. Bij de start kon nog een enkel bedrijfsbezoek worden afgelegd. 'Door de coronapandemie verliepen de contacten daarna vooral via de telefoon of videobellen. En dat maakte het best ingewikkeld.'

Het niet kunnen vinden van de juiste woorden is niet exclusief voor varkenshouders. 'Voor iemand die expert is, is het altijd lastig een minder deskundig iemand mee te nemen in het verhaal', weet Van der Drift. 'Daarnaast berooft 'onbegrip', waarvan de varkenshouder weet dat dat er is en de emoties die dat met zich meebrengt, hem soms van de juiste woorden.'

Varkenshouders moeten dagelijks zoveel keuzes maken. 'Keuzes waarvan ze zichzelf ook wel eens afvragen of het de goede zijn. En wanneer ze dan in de communicatie stuiten op onbegrip voor de keuzes, dan blokkeert de emotie het vinden van de juiste woorden en de juiste toon', concludeerde het team van Van der Drift.

Setkaarten met stellingen

Die conclusie vertaalde het team naar de Gespreksstarter. Een set kaarten met daarop stellingen waaruit een keuze moet worden gemaakt. Op de achterkant van het kaartje staat een toelichting. Zo heeft een van de stellingen betrekking op de biggen. En staat de gesprekspartner voor de keuze van een kraambeugel of vrijloop kraamhok.

'In beide gevallen gaat het om het welzijn. De kraambeugel behoedt biggen voor doodgelegen. In een vrijloop kraamhok heeft de zeug veel meer bewegingsruimte. Daar kun je niet zwart-wit naar kijken. Varkenshouders staan dagelijks voor dat soort keuzes. De gesprekskaarten en de toelichting zijn in begrijpelijke taal, zonder dat de werkelijkheid tekort wordt gedaan', zegt Van der Drift.

Verhelderende inzichten

De SFYN-deelnemers hebben de kaartenset met de doelgroep, dat zijn de burgers, getest en hun ervaring is dat de aanpak leidt tot verhelderende inzichten. De Gespreksstarter wordt donderdag 10 december gepresenteerd tijdens de finale van Het Beste Idee van Varkensland.

HBIVV organiseert januari 2021 een digitale verdiepingssessie over de Gespreksstarter. Belangstellende varkenshouders kunnen zich hiervoor aanmelden via info@hetbesteideevanvarkensland.nl. De partners van HBIVV zorgen voor de productie en verspreiding van de kaartenset.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer