Zonvarken+beste+van+vijfde+idee%2Deditie
Nieuws
© Het Beste Idee van Varkensland

Zonvarken beste van vijfde idee-editie

Het initiatief Zonvarken is de winnaar van de vijfde editie van Het Beste Idee van Varkensland (HBIVV). Zonvarken is een Beter Leven-concept met drie sterren waarbij het varkensvlees klimaatneutraal wordt geproduceerd. Deelnemende varkenshouders aan de coöperatie houden maximaal 50 zeugen.

August Offenberg, die samen met Otto Offenberg, Rob Nieuwenhuis en Jeroen Koks bedachten het Zonvarken-concept. Een varkenshouder met 50 zeugen kan op die manier een inkomen verdienen. Binnen het concept krijgen de zeugen twee keer per jaar biggen en blijven de biggen van geboorte tot slacht in hetzelfde hok.

Het streven is in eerste instantie dertien deelnemers aangesloten te krijgen, zodat het jaar rond wekelijks varkens kunnen worden geslacht. Inmiddels is er ook een afzetorganisatie die voor meerdere jaren heeft getekend voor het vlees. Offenberg noemt dat een voorwaarde om te kunnen bouwen. Een pilotstal van het Zonvarken voor 25 dieren is in aanbouw in De Heurne bij Aalten.

Unaniem de winnaar

De vakjury en de publieksjury kozen unaniem Zonvarken tot het beste innovatieve idee van 2020. Juryvoorzitter varkensarts Gerard van Eijden: 'De jury heeft gekozen voor dit varkensconcept, omdat alle aspecten waar ‘Het Beste Idee’ voor staat, hier in zitten. Het is diervriendelijk, het is goed voor het milieu en het is goed voor de varkenshouder.'

Naar de trofee van Het Beste Idee van Varkensland dongen ook Daan Smits met de Welfareball Feeder mee, Marc van de Meent met een biosensor, Mieke Vlemminx en Mieke van Hersel met Farm Visit Online en Ivo van Dijk met 'Dreug', worst van zeugen.

'Heel uiteenlopende ideeën die als gemeenschappelijke deler hebben dat ze goed zijn voor de ondernemer en het varken', aldus juryvoorzitter Van Eijden. HBIVV ontving dit jaar 25 initiatieven voorstellen. De avond werd digitaal bijgewoond door 523 kijkers.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer