Jeroen+Kuijpers+krijgt+energie+van+varkens+en+zon
Achtergrond
© Studio Van Assendelft

Jeroen Kuijpers krijgt energie van varkens en zon

Naast een varkensbedrijf runt Jeroen Kuijpers een onderneming in staldakvernieuwing en faciliteert hij een zorgboerderij. Zijn staldaken met zonnepanelen en het groene ruime erf zijn het visitekaartje van zijn bedrijven. Aanpakken en doorzetten kenmerken hem. De Brabander is een vlotte prater, snelle denker en iemand die risico's goed afweegt. 'Als ik kansen zie, grijp ik die. Groenfinanciering voor verduurzaming van veehouderijen en extra rendement moet worden benut.'

Op zijn vaste kantoordag neemt Jeroen Kuijpers even de voet van het gaspedaal voor het interview. Dit vindt plaats bij Het Spekrijt, een locatie met zeugen en vleesvarkens en een zorgboerderij in het Brabantse Deurne. In de zorgboerderij huist het kantoor van Kuijpers Dak & Zon. 'Zelf woon ik met mijn vriendin een paar minuten hiervandaan', zegt hij. 'De afgelopen jaren waren turbulent door het overlijden van mijn vader Henk eind 2019.'

Nadat zijn vader in april 2019 te horen kreeg dat hij asbestkanker had, kreeg het leven van de jonge ondernemer versneld een andere wending. De bedrijfsovername moest in beperkte tijd worden geregeld. Zijn broer en zus hadden geen interesse in het bedrijf en de bouw van de zorgboerderij, de passie van Horry Gourvernante, de vriendin van zijn vader, was al in volle gang. 'Het is allemaal in goed overleg gegaan. Mijn vader denkt in oplossingen en handelt daarnaar. Wat dat betreft lijk ik veel op hem.'

De boer op

Naast zijn kantoordag gaat Kuijpers drie dagen per week de boer op om zonprojecten binnen te halen. In de boerenwereld voelt hij zich helemaal thuis. 'Elke week spreek ik tien tot twaalf boeren die iets met hun staldak willen: asbest saneren, dakvernieuwing en extra rendement behalen met zonnepanelen. Twee inhuurploegen elk met zes personen leggen voor mijn bedrijf 60.000 panelen per jaar op voornamelijk staldaken.'

Zonne-energie produceren met een dak en groenfinanciering betekent extra geld verdienen

Jeroen Kuijpers, Het Spekrijt en Kuijpers Dak & Zon in Deurne

Elk weekend verzorgt de ondernemer de 320 zeugen en bijbehorende vleesvarkens. Door de week verricht zijn bedrijfsleider eventueel met de hulp van een neefje en inhuurkrachten het werk op het varkensbedrijf.

Heihoef

'Alles is gericht op efficiënt werken met gezonde dieren. We hanteren een 4,5 wekensysteem en werken alweer vier jaar samen binnen het concept Heihoef', zegt hij. 'Als familiebedrijven bundelen we onze krachten en samen spelen we met Duroc-varkens in op de consumentenvraag naar lekker, gezond en betrouwbaar varkensvlees. Uniform en met een eerlijk herkomstverhaal.'

Een gedeelte van zijn vleesvarkens levert Kuijpers rechtstreeks aan een regionale slager. Zo houdt hij van meerdere kanten feeling met de markt. 'Het levert extra rendement op en contacten met liefhebbers van varkensvlees. Iedereen mag hier van achter de ramen zien hoe wij de varkens houden.'

Samenwerken is waar het bij Kuijpers allemaal om draait. 'Mensen op de juiste plekken zetten en hun de ruimte geven en stimuleren om hun werk goed te doen. Op hoofdlijnen meekijken en meesturen: ik voel me geen baas.'

Boerenroots

Dat zijn toekomst in de agrarische wereld zou liggen, stond al van jongs af aan vast. Familie, vrienden en mensen in zijn omgeving hebben vrijwel allemaal boerenroots en zijn net als hij harde werkers en aanpakkers.

Na de havo studeerde Kuijpers agribusiness en bedrijfskunde aan HAS Hogeschool. Dat betekende voor hem samen met enkele andere Deurnenaren op en neer treinen naar Den Bosch. 'Een uurtje heen en terug is prima te doen. Aan het niet op kamers wonen heb ik niets gemist.'

Stage in Zuid-Afrika

Techniek en zonnepanelen boeiden hem al op jonge leeftijd. 'Zonne-energie produceren met een dak dat er toch al ligt en groenfinanciering betekent extra geld verdienen.' Tijdens een stage bij gevelbouwer Oskomera, een internationale onderneming in zijn woonplaats, is de basis gelegd voor deze passie. De vonk sloeg over toen hij drie maanden in Zuid-Afrika vertoefde om daar de mogelijkheden voor het toepassen van zonnepanelen te verkennen.

Na het behalen van zijn HAS-diploma op zijn 21ste lag al een arbeidscontract klaar. 'Dat heb ik niet getekend omdat mijn vader een zwaar ongeluk kreeg. Als jonkie heb ik ons varkensbedrijf gerund. Het was flink aanpoten en leerzaam, maar ik wilde nog wel wat jaren buiten de deur kijken.'

Voor zichzelf beginnen

Een aantal maanden later betrad Kuijpers de arbeidsmarkt opnieuw, maar bleek Oskomera tegen een faillissement aan te zitten. Via een detacheringsbureau kwam hij bij een dakrenovatiebedrijf terecht. Vier jaar gaf hij zijn ogen en oren goed de kost, voordat hij besloot voor zichzelf te beginnen. 'Van A tot Z regelen we alles en leggen we kwalitatief hoogwaardige, gekeurde zonnedaken', benadrukt Kuijpers. 'Een uitdaging wordt om op een of andere manier voldoende opslagcapaciteit voor zonne-energie te creëren. Maar de oplossing komt elke dag dichterbij.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer