Ruim+tweeduizend+keer+Afrikaanse+varkenspest+in+Duitsland
Nieuws
© iStock

Ruim tweeduizend keer Afrikaanse varkenspest in Duitsland

Over twee weken is het een jaar geleden dat een wild zwijn met Afrikaanse varkenspest in Duitsland werd gevonden. Sindsdien zijn er 2.033 besmette wilde zwijnen gevonden en lijkt het aantal nieuwe besmettingen eerder te stijgen dan af te nemen.

Sinds de eerste vondst van een besmet wild zwijn op 10 september zijn er in 2020 in totaal 403 besmette wilde zwijnen gevonden in de Duitse deelstaten Brandenburg en Saksen. Dat betekent dat er in 2021 1.630 besmette wilde zwijnen zijn gevonden.

Het lijkt er dan ook op dat ondanks intensieve zoektochten en een vast hekwerk op de Poolse grens er steeds opnieuw besmette wilde zwijnen binnenkomen vanuit Polen. Deelstaat Brandenburg is gestart met de bouw van een tweede vast hek op 5 kilometer afstand van het eerste hekwerk. Daartussen moet een wildezwijnenvrije zone komen. Van de 270 kilometer is meer dan 80 kilometer gereed.

Geen nieuwe besmette varkensbedrijven

In de gebieden rondom de drie besmettingen bij gehouden varkens – een biologisch bedrijf en twee hobbyhouders – gelden geen beperkingen. De besmettingen zijn meer dan dertig dagen geleden vastgesteld en daar is het bij gebleven. Er ligt veel nadruk op bioveiligheidsmaatregelen. Er geldt nog steeds geen algehele plicht om varkens binnen te houden in de besmette gebieden waardoor er wel besmettingsrisico blijft.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer