POV%3A+%27Stop+het+lamslaan+van+economische+sectoren%27
Nieuws
© Twan Wiermans

POV: 'Stop het lamslaan van economische sectoren'

De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) is fel gekant tegen het voorstel van landsadvocaat Pels Rijcken om de vergunning van boeren in te trekken. Wetgeving wordt in Nederland niet meer gemaakt door volksvertegenwoordigers, maar door rechters en advocaten, met ngo's als drijvende kracht, luidt de kritiek van de POV.

'De Plukze-wetgeving was tot nu toe alleen van toepassing op criminelen. Door criminelen kaal te plukken, ondervinden zij geen voordeel van hun misdaden. Binnenkort vallen ook boeren onder de Plukze-wetgeving', schrijft de POV in een reactie op het voorstel van Rijcken. Zijn plan werd dinsdag gelekt via de media. Als oplossing voor de stikstofproblematiek stelt de landsadvocaat voor de vergunning van boeren in te trekken.

'Maar welke misdaad hebben boeren begaan? Wat rechtvaardigt het afnemen van hun bezit, de vergunning?', vraagt de POV zich af. De producentenorganisatie stelt dat Nederland afstevent op een grote catastrofe, wanneer er zo gemakkelijk kan worden getornd aan het bestaansrecht van economische bedrijven.

Werkgelegenheid

De grootste zorg van de POV is dat de voorgestelde handelswijze werkt als een olievlek die zich snel verspreidt naar andere economische sectoren met andere problematieken. De POV noemt bijvoorbeeld de CO2-uitstoot. Nederland is volgens de organisatie bezig zijn economie met bijbehorende werkgelegenheid op grotere schaal te ruimen. 'Vandaag zijn het boeren en stikstof. Morgen een andere bedrijfstak.'

Waar de overheid ogenschijnlijk klakkeloos aan voorbij gaat, is de vraag welke partijen in Nederland de belastingen bijeenbrengen waar Nederland mee wordt bekostigd, geeft de POV aan. De overheid gaat ook voorbij aan het feit dat de Nederlandse economie niet alleen kan draaien op ngo's en instellingen die door de overheid worden gefinancierd.

Eerste levensbehoefte

Het allerbelangrijkste waar de overheid volgens de POV geen rekening mee houdt, is het feit dat boeren voorzien in de eerste levensbehoefte van miljoenen mensen. 'Nederlandse veehouders, akkerbouwers en tuinders produceren gezond en veilig voedsel voor iedereen.'

'Nederland kijkt niet naar de kosten, noch naar de baten', constateert de POV. De organisatie roept alle economische sectoren in Nederland op om in actie te komen tegen het plan van landsadvocaat Rijcken. De POV doet hierbij ook een beroep op de Europese Commissie. Die stelt namelijk dat beleid haalbaar moet zijn en voorzien van een deugdelijke kosten-batenafweging. En dat ontbeert het plan van Rijcken, aldus de producentenorganisatie.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer