Meten+met+twee+maten
Blog
© Studio Van Assendelft

Meten met twee maten

De Formule 1-race in Zandvoort mag doorgaan. Mooi voor de fans. Maar oneerlijk tegenover alle veehouders in Nederland is direct het gevoel dat me bekruipt. Rechters meten met twee maten.

Toen Mobilisation for the Environment (MOB) in het geweer kwam tegen het Programma Aanpak stikstof (PAS), kreeg de milieuorganisatie gelijk, met de Formule 1 niet. Natuurlijk zegt de rechter nu dat het te kort dag is – dat had MOB toch ook kunnen weten – en dat hij geen zicht heeft op hoeveel stikstof die race en de hele happening er omheen uitstoten.

Grootste probleem vind ik dat die Formule 1-race in Nederland volgens mij niets wezenlijks bijdraagt aan de economie. Het kost alleen maar geld dat vooral in de zakken verdwijnt van mensen die er toch al genoeg van hebben. Het geeft hooguit een piekje in de werkgelegenheid in Zandvoort en voor de ontwikkeling van auto's is die Formule 1 ook niet meer van belang. Die moeten toch allemaal elektrisch worden en een Formule 1-auto heeft nog een gewone verbrandingsmotor.

De veehouderij en de hele landbouwsector zijn volgens mij dan toch echt veel beter voor de economie. Op basis van eenvoudige grondstoffen waar je verder niet veel mee kan, maken veehouders, akkerbouwers en tuinders hoogwaardige voedingsproducten. Ze voegen daarmee echt substantieel waarde toe. Daar worden ze dan overigens nauwelijks voor betaald. De meeste winst komt terecht bij de partijen die het verder verwerken en aan de consumenten verkopen. Maar dat draagt dan allemaal wel bij aan de economie.

Dat er bij de productie van voedsel dan nog uitstoot is van stikstof, CO2 en andere gassen, is niet anders. De varkenssector heeft al veel bereikt op het gebied van de ammoniakuitstoot (85 procent minder), is bezig met het verminderen van de uitstoot van bijvoorbeeld methaan en ook de andere veehouderijsectoren werken aan het verminderen van alle emissies.

Om te zorgen dat een sector die echt waarde toevoegt overblijft, is het nodig dat demissionair landbouwminister Carola Schouten de problemen met de PAS-vergunningen snel oplost. Bedrijven opkopen is veel te duur. De veehouderij ondersteunen met goede subsidieregelingen voor innovaties om de uitstoot te minimaliseren, zodat er weer huizen kunnen worden gebouwd. Zorg dat de veehouderijsectoren in Nederland kunnen blijven bestaan. Dat is beter dan de productie laten plaatsvinden in andere landen waar het dan geen bijdrage levert aan de Nederlandse economie en de uitstoot hoger zal zijn.

John Lamers
Redactie Varkens

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer