Stikstofclaim+start+rechtszaak+voor+meer+zekerheid+bij+intern+salderen
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Stikstofclaim start rechtszaak voor meer zekerheid bij intern salderen

Veehouders moeten bij het intern salderen meer rechtszekerheid krijgen, vindt Stikstofclaim. Deze stichting probeert dit nu namens een aantal aangesloten ondernemers af te dwingen via een beroepsprocedure bij de rechtbank.

Sinds een uitspraak van de Raad van State op 20 januari 2021 worden bij intern salderen nauwelijks nog natuurvergunningen afgegeven. Bij die uitspraak werd geen Natuurbeschermingswet (Nb)-vergunning toegekend aan een ondernemer voor de bouw van een biggenstal aan de Logtsebaan in Oirschot, aan de rand van een natuurgebied.

De aanvragen worden door het bevoegd gezag afgedaan met een 'positieve weigering'. Dit betekent dat de voorgenomen activiteit ten tijde van de aanvraag niet bijdraagt tot een significante verslechtering van de staat van de natuur.

Een 'positieve weigering' biedt geen enkele rechtszekerheid over of de aangevraagde activiteiten voor onbepaalde tijd zijn vergund. Zeker nu provincies in deze 'positieve weigering' een disclaimer opnemen. De provincies geven aan dat de natuurvergunning ongeldig kan worden verklaard als er iets verandert in het beleid.

'Flutvergunning'

Op deze manier zorgen bijvoorbeeld wijzigingen in GIS-kaarten, het Aerius-model of de emissiefactoren dat de 'positieve weigering' verandert in een 'flutvergunning', stelt Stikstofclaim. Het wordt een ondernemer zo onmogelijk gemaakt om zijn activiteiten voor de langere termijn legaal voort te zetten, stelt de stichting.

Volgens Stikstofclaim-woordvoerder John Spithoven kreeg een ondernemer bij de rechtbank Noord-Holland begin juni wel gelijk van de rechter, omdat hij toch een Nb-vergunning wilde. Hij hoopt dat hiervan een precedentwerking uitgaat. Vandaar de stap naar de rechter.

Het intern salderen komt voor bij bedrijfsontwikkeling binnen de bestaande kaders van een voorheen verleende natuurvergunning en bij een aanvraag van een natuurvergunning op basis van bestaand gebruik ten opzichte van het aanwijzingsbesluit. Maar ook bij de legalisering van de PAS-meldingen en bij vrijstellingen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer