PAS%2Dmelders+komen+in+problemen+volgens+Stikstofclaim
Nieuws
© Jos Thelosen

PAS-melders komen in problemen volgens Stikstofclaim

Door het ontbreken van legalisering van de PAS-melders - of vrijstellingen komt deze groep bedrijven steeds meer in de problemen. De Stichting Stikstofclaim (SSC) heeft demissionair minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit daarom opnieuw tot spoed met legaliseren gemaand.

Elke dag wordt volgens de SSC meer en meer duidelijk dat legaliseringe van de PAS knelgevallen, die buiten hun schuld in deze situatie zitten, een mission impossible gaat worden. De betrokken bedrijven, van wie binnenkort naam en adresgegevens bekend gemaakt worden, komen door het trage handelen van LNV steeds verder in de knel. Ook lopende handhavingsprocedures zorgen dat deze groep bedrijven op termijn steeds meer risico’s gaan lopen. En dit is allemaal ontstaan door ondeugdelijke wetgeving van de overheid.

In de wet stikstof reductie en natuurherstel (Wsn) staat dat de legalisering van deze groep PAS knelgevallen geregeld wordt. Maar op welke wijze de ontwikkelreserve, de benodigde stikstof voor legalisering, wordt gevormd is niet duidelijk. Ook de Raad van State heeft in haar advies aan LNV duidelijk gemaakt dat de uitwerking van de Wsn op deze manier geen oplossing biedt voor legalisering.

Daarnaast hebben provincies deze week hun beleidsregels aangepast in verband met het vormen van de stikstofbank. In deze beleidsregels is duidelijk gemaakt dat legalisering van de PAS gedupeerden geen taak is van de provincie. 'En dat is vreemd, daar de regie voor de vergunningverlening juist ligt bij de provincies', aldus SSC. De stichting ziet deze wijziging van de beleidsregels dan ook als onttrekking van de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de PAS partners.

Banken mogen volgens de regels alleen legale activiteiten financieren. En de bank ziet de PAS knelgevallen zonder geldige vergunning nu nog als een illegale activiteit.

Kortom volgens de SSC dreigen de bedrijven met een PAS-melding - of -vrijstelling, buiten hun schuld om, slachtoffer te worden van jarenlang wanbeleid van de overheid, waarbij zij steeds meer schade ondervinden. Daarom maant Stikstofclaim de minister van LNV opnieuw haast te maken met de legalisering, omdat er anders binnenkort een moment komt dat bedrijven door het trage en ondeskundige handelen van LNV werkelijke financiële schade gaan ondervinden.

Lees ook: Stikstofclaim stelt staat aansprakelijk voor schade.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer