Fosfaat%2D+en+stikstofuitstoot+varkens+daalt+verder
Nieuws
© Jos Thelosen

Fosfaat- en stikstofuitstoot varkens daalt verder

De uitstoot van fosfaat en stikstof vanuit de varkenshouderij zet de al jaren dalende lijn voort. Dit blijkt uit de kwartaalrapportage van het CBS, meldt demissionair minister Carola Schouten van Landbouw aan de Tweede Kamer.

In het eerste kwartaal van 2021 lag de fosfaatuitstoot door de varkenssector op 35,7 miljoen ton. Dat is al flink onder het toegestane plafond van 39,7 miljoen ton. In het tweede kwartaal is de uitstoot verder gedaald naar 35,3 miljoen ton. Dat is 11 procent onder het plafond.

De stikstofuitstoot van de Nederlandse varkensstapel was in het eerste kwartaal van dit jaar 90,5 miljoen ton. Het stikstofplafond voor de varkens staat op 99,1 miljoen ton. In het tweede kwartaal is de uitstoot volgens het CBS verder gedaald naar 88,6 miljoen ton stikstof. Daarmee ligt de stikstofuitstoot door de varkens 10,6 procent onder het plafond.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer