Nog+frequente+inzet+colistine+en+zinkoxide+in+Belgi%C3%AB
Nieuws
© de Snuitgeverij

Nog frequente inzet colistine en zinkoxide in België

De meest recente cijfers laten zien dat de daling van het antibioticagebruik in België stagneert. Amcra, het Belgische kenniscentrum voor verantwoord antibioticagebruik maakt zich zorgen. Met name ook vanwege het nog frequente gebruik van colistine en zinkoxide bij biggen.

Het totale antibioticagebruik bij kalveren, pluimvee en varkens ligt in België in 2020 net iets hoger dan in 2019. Het gebruik bij varkens is met 101,7 ton het hoogste van de diersectoren, maar in 2020 wel licht gedaald ten opzichte van 2019. Dat komt met name doordat de dalende lijn van het aantal bedrijven dat antibiotica inzet doorzet. In 2020 gebruikte 76,1 procent van de varkensbedrijven antibiotica.

Het nog steeds hoge gebruik van colistine bij varkens vindt Amcra zorgwekkend. Nog 23,5 procent van de bedrijven gebruikt colistine, een lichte daling ten opzichte van de 26,2 procent vorig jaar. Bij kalveren is er een stijging van 6,2 procent in 2019 naar 7,1 procent van de bedrijven dit jaar. Bij pluimvee is er wel een flinke daling van 39,2 procent in 2019 naar 18 procent in 2020. Een verdere flinke daling van het gebruik zal nodig zijn, omdat de Europese Unie colistine heeft aangewezen als belangrijk voor humaan gebruik.

Bij varkens is ook een hoge dosis zinkoxide nog steeds geregeld in gebruik. In 2020 was dit bij 9,3 procent van alle varkensbedrijven het geval. Een daling met ruim 3 procent ten opzichte van 2019.

Colistine en zinkoxide bij gespeende biggen

Colistine en zinkoxide worden vrijwel uitsluitend ingezet bij gespeende biggen. Dat is ook te zien aan de cijfers. Bij de gespeende biggen gebruikt 57,6 procent van de bedrijven colistine en/of zinkoxide. Op de meeste bedrijven (31,9 procent) is dat colistine, 12,5 procent van de bedrijven gebruikt alleen zinkoxide en 13,1 procent gebruikt beide.

Bij kalveren is het antibioticagebruik gelijk gebleven en ook het aantal bedrijven dat antibiotica inzet verandert niet of nauwelijks. Het aandeel kalverbedrijven dat antibiotica gebruikt is in 2020 97,7 procent. Bij pluimvee is het aantal bedrijven dat antibiotica inzet gelijk gebleven op 71,7 procent. Het totale gebruik is met bijna 10 procent gestegen naar 24,8 ton.

Amcra maakt zich verder met name zorgen om de stijgende lijn bij de inzet van fluoroquinolonen bij het pluimvee. Het aandeel bedrijven dat deze antibiotica inzet is gestegen naar 16,4 procent en ook de hoeveelheid is hierdoor gestegen. Bij kalveren en varkens zijn deze antibiotica nauwelijks in gebruik.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer