Antibioticumgebruik+biggen+gestegen
Nieuws
© Archief Varkens.nl

Antibioticumgebruik biggen gestegen

Het antibioticagebruik bij varkens is in 2019 duidelijk verbeterd. In 2020 is er sprake van een stabilisatie op het al lage niveau bij zeugen en een lichte verbetering bij vleesvarkens. Dat blijkt uit cijfers van de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa). Na de flinke daling van het antibioticagebruik bij gespeende biggen in 2019 is er in 2020 weer sprake van een stijging. Ook het gebruik van colistine blijft toenemen.

Het gemiddelde gebruik van antibiotica is bij de categorie zeugen en zuigende biggen licht gestegen van 3,5 naar 3,6 dierdagdoseringen in 2020. Het zit daarmee ruim onder de waarde voor verantwoord gebruik zoals de SDa dat hanteert. Bijna 50 procent van de bedrijven zit al op een laag niveau van 0 tot 2 dierdagdoseringen. Maar 2,2 procent van de categorie zeugen en zuigende biggen zit boven de actiewaarde van 10 dagdoseringen die de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) hanteert.

Bij vleesvarkens is het gemiddelde antibioticagebruik in 2020 verder afgenomen. Het gemiddelde gebruik daalde van 3,8 naar 3,5 dierdagdoseringen. Ook de vleesvarkens zitten daarmee ruim onder de waarde voor verantwoord gebruik van antibiotica. Het aandeel bedrijven dat onder deze norm van 5 dierdagdoseringen zit, verbeterde duidelijk van 72,9 naar 76,3 procent. Bij de vleesvarkens valt nog 3 procent van de bedrijven boven de actiewaarde van 10 dierdagdoseringen zoals de POV die hanteert.

Gespeende biggen

Het antibioticagebruik bij de gespeende biggen kan de positieve trend bij de zeugen en vleesvarkens niet volgen. Het gebruik is in 2020 weer gestegen. Het gemiddelde gebruik lag in 2019 op 16,8 dierdagdoseringen en ging in 2020 naar 20,5 dierdagdoseringen. Nog steeds zijn er grote verschillen tussen de bedrijven. Bijna 30 procent van de bedrijven gebruikt maar 0 tot 2 dierdagdoseringen. Daarentegen zit 16,1 procent van de bedrijven boven een dierdagdosering van 20. De SDa pleit dan ook voor meer aandacht voor de grootgebruikers van antibiotica.

Colistine blijft pijnpunt

De SDa maakte al bij het gebruik over 2019 melding van de stijging van het gebruik van colistine. Dit jaar gaat die stijging verder. Dat komt vooral door de stijging van de inzet bij gespeende biggen. Vorig jaar gebruikte 28,7 procent van de bedrijven met speenbiggen colistine. Het gemiddelde gebruik is daarbij 6,71 dierdagdoseringen. Ook bij zuigende biggen wordt regelmatig colistine ingezet. Dat gebeurt bij 30,7 procent van de bedrijven. De dierdagdosering is hier met 0,27 dierdoseringen laag.

De expertgroep van de SDa doet een dringend beroep op de bedrijven en dierenartsen om snel en adequaat invulling te geven aan de al ontwikkelde plannen voor aanpak van het colistinegebruik. Het middel staat al sinds 2019 op de lijst met laatste redmiddelen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en is steeds belangrijker bij het behandelen van infecties bij de mens. De streefwaarde voor de polymyxines waar colistine toe behoort, moet in de ogen van de SDa dan ook 0 dierdagdoseringen zijn.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer