Vee%26amp%3BLogistiek+wil+campagne+tegen+%27meenemen%27+varkenspest
Nieuws
© Twan Wiermans

Vee&Logistiek wil campagne tegen 'meenemen' varkenspest

Vee&Logistiek Nederland roept het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op de publieksvoorlichting over de risico's van het 'meenemen' van Afrikaanse varkenspest uit vakantielanden weer op te starten. Reizende mensen moeten erop worden gewezen geen voedsel en vleesproducten uit het buitenland mee naar Nederland te nemen en nooit voedsel(resten) in de open natuur achter te laten.

De organisatie heeft het ministerie gevraagd om ook dit jaar al zijn communicatiekanalen in te zetten om alertheid te activeren. De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) deelt de zorgen van Vee&Logistiek Nederland over het risico dat Afrikaanse varkenspest (AVP) Nederland bereikt.

Nu de vakantieperiode nadert, is er een toenemend risico dat menselijk handelen leidt tot het meenemen van het AVP-virus naar Nederland. Vee&Logistiek Nederland is bezorgd dat het virus binnen afzienbare tijd in Nederland opduikt onder wilde zwijnen of in de Nederlandse varkenshouderij.

Duitsland en Polen

De dreiging van Afrikaanse varkenspest blijf volgens Vee&Logistiek voor de Nederlandse sector onverminderd groot. Het aantal besmettingen in het oosten van Duitsland en Polen stijgt nog steeds. De afgelopen periode zijn veel positieve gevallen onder wilde zwijnen in Duitsland waargenomen. De teller staat nu op 1.500 besmette wilde zwijnen.


Nederlandse veetransporteurs doen veel om te voorkomen dat ze ergens het AVP-virus oppikken. Ze reinigingen en ontsmetten hun wagens veelvuldig, mijden besmette gebieden en zijn zich goed bewust welke hygiënemaatregelen zij moeten nemen. Ook is er onder de chauffeurs aandacht voor de juiste omgang met buitenlands voedsel en voedselresten.

Parkeerplaatsen

Dat bewustzijn is er bij mensen die geen beroepsmatige betrokkenheid hebben met het onderwerp veel minder. Veel te vaak worden op parkeerplaatsen langs auto(snel)wegen overvolle vuilnisbakken en voedselresten gesignaleerd. Een gevaar voor dieren en dus ook wilde zwijnen die daarop afkomen en zo ziekteverwekkers, waaronder het AVP-virus dat in voedsel kan zitten, oppikken.

Met de vakantieperiode voor de deur en veel internationaal verkeer door toeristen en arbeidsmigranten neemt het risico van het 'binnenhalen' van dit AVP-virus sterk toe. Des te belangrijker is het dan ook dat van overheidswege alles wordt gedaan om dierziektes buiten de deur te houden, stelt Vee&Logistiek Nederland.

Roadmap

Eind mei 2020 ontving landbouwminister Carola Schouten de Roadmap preventie introductie Afrikaanse varkenspest. De roadmap is opgesteld door de taskforce voor de preventie van AVP met daarin overheid, provincies, natuurorganisaties en brancheorganisaties. Hierin speelt de POV een cruciale rol.


De strategische 'routekaart' bevat acties om de kans op een besmetting met AVP bij gehouden varkens en wilde zwijnen verder te verkleinen. Belangrijk aandachtspunt zijn daarin de voorlichting en communicatie, niet alleen naar varkenshouders, maar juist ook naar reizigers en recreanten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer