Varkensdierenarts+met+uitsterven+bedreigd
Blog
© Eigen Foto

Varkensdierenarts met uitsterven bedreigd

Dagelijks spreek ik dierenartsen en een van de thema's die ik tegenkom is het nijpende tekort aan varkensdierenartsen. Ze zijn een belangrijke spil op varkensbedrijven, maar ze worden met uitsterven bedreigd.

De dierenarts is een vertrouwenspersoon met een cruciaal begeleidende rol. Zijn professionele inzicht van buitenaf helpt de varkenshouder verder om zijn dieren gezond te houden en te voorkomen dat ze ziek worden. Want een grote ziekte-uitbraak op een bedrijf kan hoog oplopen in de kosten en geeft iedereen buikpijn. De varkenshouder wil het beste voor zijn dieren.

Hoe gaan we zorgen dat er specialisten van varkensdierenartsen zijn? Het probleem bestaat al langer. Wat kunnen we hieraan doen als sector? Zelf denk ik dan meteen aan de loting afschaffen voor de mensen die graag landbouwhuisdieren aan de Faculteit Diergeneeskunde willen gaan studeren. Dit is een langetermijnoplossing. Het duurt nog 6 jaar voordat ze echt dierenarts zijn, maar het is wel dicht bij de bron. Momenteel is er een loting op de universiteit Utrecht, maar is er zo’n grote overcapaciteit? De loting is een redelijk zware procedure waarin je een kennistoets, een kritische redenering en een persoonlijkheidstest moet doen. Ik denk dat we blij mogen zijn als mensen zijn geïnteresseerd om varkensdokter te worden.

Daarnaast kan de universiteit ook de studenten zelf stimuleren door ze kennis te laten maken met zo’n mooie sector. Het werkt weinig stimulerend als de catering van de universiteit vegetarisch is. Alles communiceert natuurlijk!

Een kortetermijnoplossing is dat er dierenartsen kunnen inspringen vanuit het buitenland. Zijn er landen waar veel varkensdierenartsen zijn? Hier zou je een hele case voor kunnen opzetten om te kijken wat de mogelijkheden er zijn. Je zou zelfs kunnen denken aan een uitwisseling voor een paar jaar. Hier kunnen we een voorbeeld nemen aan de hightech bedrijven zoals ASML. Daar doen ze niet anders dan mensen met de specifieke kennis uit heel de wereld plaatsen op verschillende plekken binnen het bedrijf.
Conclusie: laten we samen kijken naar oplossingen zodat er genoeg varkensdierenartsen zijn voor de toekomst!

Marjolein van Kilsdonk
Vrouw van een varkenshouder

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 2°
  0 %
 • Vrijdag
  13° / 0°
  0 %
Meer weer