Varkensstapel+Verenigde+Staten+2+procent+kleiner
Nieuws
© Jos Thelosen

Varkensstapel Verenigde Staten 2 procent kleiner

Ten opzichte van vorig jaar daalde de totale varkensstapel in de Verenigde Staten 2 procent tot net onder de 75 miljoen varkens. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Landbouw in het nieuwste Hogs en Pigs-rapport.

De zeugenstapel in Amerika telt per 1 juni 6,23 miljoen zeugen, dat zijn er 96.000 minder dan op 1 juni 2021. De cijfers worden daarbij ook per drie maanden weergegeven. Waarbij een kwartaal dan begint in december tot en met februari, maart tot en met mei enzovoort. Ze geven daarbij per drie maanden bijvoorbeeld aan hoeveel zeugen werpen en hoeveel varkens er aanwezig waren.

Van december 2020 tot en met februari 2021 waren er 3,041 miljoen zeugen die biggen werpen. Dat waren er 27.000 minder dan in diezelfde periode in 2020 en ook minder dan in 2019. Ook in de maanden maart tot en met mei liep het aantal zeugen in de kraamstal terug. Toen waren er 3,067 miljoen dat waren er 82.000 minder dan in 2020.

De verwachting is dat de zeugenstapel de rest van dit jaar ook kleiner zal zijn dan in voorgaande jaren. Het aantal geplande zeugen dat in juni tot en met november werpt, ligt 203.000 lager dan in 2020.

Minder gespeende biggen

De productie van de zeugen in de Verenigde Staten blijft achter bij de cijfers die we in Europa gewend. Het aantal gespeende biggen per worp komt uit op 10,95. Dat is net wat minder dan de elf biggen die in 2020 in dezelfde maanden van december tot en met mei werden gespeend.

Het aantal varkensslachtingen bedroeg dit voorjaar 64,6 miljoen dieren en is daarmee 2,6 procent hoger dan vorig jaar in dezelfde periode. Dat komt echter vooral door het sluiten van de slachterijen vorig jaar vanwege corona-uitbraken. De prognose is dat het aantal slachtingen en de productie afneemt naar 130,8 miljoen dit jaar. Dat is 0,6 procent minder dan in 2020. Vanwege de dalende consumptie in eigen land is het wel nodig meer varkensvlees te exporteren.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer