Wroetconcept+kent+primeur+in+Biezenmortel
Nieuws
© Het Wroetvarken

Wroetconcept kent primeur in Biezenmortel

Gerard en Marian de Jong uit het Brabantse Biezenmortel zijn de eerste varkenshouders die een compleet nieuw gesloten bedrijf bouwen in het Wroetconcept. De bouwactiviteiten van het Wroetvarken-bedrijf met zeugen, eigen aanfok en vleesvarkens zijn inmiddels gestart. Door te gaan voor bronaanpak van emissies krijgen hun stallen de proefstalstatus.

Familie De Jong tekende 21 mei de overeenkomst met Het Wroetvarken, meldt Wroetnieuws, de digitale nieuwsbrief van het concept. Na een zwarte periode, hun varkensbedrijf met eigen opfok en vleesvarkens werd in februari 2019 compleet verwoest door brand, kunnen Gerard en Marian toch hun droom waar maken. Ze kregen groen licht van de gemeente Tilburg en Provincie Brabant om hun levenswerk opnieuw op te bouwen.

Thuisgevoel

Gerard en Marian hebben lang nagedacht over hoe ze hun toekomstplaatje het liefste zouden willen invullen. Het Wroetconcept sprak de Brabantse varkenshouders meteen aan. 'De maatschappij verandert en wij moeten als varkenshouders produceren wat de markt vraagt', vertelt Gerard de Jong. 'We hebben meerdere gesprekken met het bestuur van het Wroetvarken, slagers en deelnemers gevoerd en voelden ons er direct thuis. Iedereen werkt met respect voor mens, dier en natuur en dat sluit aan bij onze kernwaarden.' Daarnaast biedt het eerlijke verdienmodel in het Wroetconcept met de eigen prijzensystematiek zekerheid en vertrouwen.

Barrières geslecht

Doordat alles nieuw gebouwd moet worden bij De Jong de concepteisen voor zowel de zeugen- en biggen- als vleesvarkensstal worden gehanteerd. Zo gaat De Jong namens het Wroetconcept experimenteren met kraamzeugen met vrijloop. De verlening van de vergunningen heeft lang geduurd. 'Als je een ander bedrijf wilt dan gangbaar loop je tegen allerlei barrières aan', stelt De Jong. 'Maar het is gelukt. In de loop van 2022 verwachten we de eerst varkens te kunnen leveren in dit mooie concept.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer