Twaalf+genomineerden+Deltaplan+Awards+Dierenbescherming
Nieuws
© Het Wroetvarken

Twaalf genomineerden Deltaplan Awards Dierenbescherming

De twaalf genomineerden voor de eerste Deltaplan Veehouderij Awards zijn bekendgemaakt. Voor elk van de vier transitiepaden van het Deltaplan Veehouderij van de Dierenbescherming heeft een vakjury drie genomineerden gekozen.

De vakjury bestaat uit Annechien ten Have-Mellema (2 sterren Beter Leven-varkenshouder), Jeroen van den Hurk (sectorspecialist Rabobank), Maurits Steverink (eigenaar TrueFoodProjects), Elsbeth Stassen (emeritus hoogleraar Dier en Samenleving), Ad Kemps (oud-directeur Coppens Diervoeding), Yvonne Kleintjes (mt-lid Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn ministerie van LNV) en Bert van den Berg (programmamanager veehouderij Dierenbescherming).

De komende weken gaan de juryleden in gesprek met de genomineerden, waarna ze per transitiepad één winnaar kiezen. Die namen worden op 6 juli bekendgemaakt tijdens de inspiratiemiddag van Deltaplan Veehouderij die wordt voorgezeten door Han Swinkels. Doel van de inspiratiemiddag is veehouders te inspireren om stappen te zetten op weg een diergerichte, duurzame veehouderij. Hieronder per transitiepad de initiatieven die zijn genomineerd:

Transitiepad 1: Diervriendelijke en integraal duurzame veehouderij: Zonvarken (innovatief 3 sterren Beter Leven-keurmerk gecertificeerd varkensbedrijf met een integrale aanpak aandacht voor dier en milieu); VrijLevenStal (vrijloopstal voor melkvee waarbij de mest met een zeef uit het zand wordt gehaald); Deloitte's AI4Animals (softwaresysteem dat met kunstmatige intelligentie camerabeelden analyseert om de behandeling van dieren in slachthuizen te monitoren).

Transitiepad 2: Van verspillende carnivoren naar waarderende omnivoren: Too Good To Go (app waarmee consumenten overgebleven producten kunnen ophalen bij winkels waardoor voedselverspilling vermindert); Nijsen/Granico (bedrijf maakt gebruik van reststromen om veevoer te produceren); Kipster (3 sterren Beter Leven-keurmerk leghennenbedrijf dat voer gemaakt van reststromen gebruikt).

Transitiepad 3: Vernieuwende verbindingen tussen productie en consumptie: Wroetvarken (concept van 1 ster Beter Leven-varkenshouders met extra criteria voor dierenwelzijn); Plus (supermarktketen die een langetermijnsamenwerking startte met zestien varkenshouders en dit zelf actief uitdraagt); Livar (3 sterren Beter Leven-keurmerk gecertificeerd varkensconcept met meerdere bedrijven, dat zelf de afzet van producten aan slagers, restaurants en consumenten in handen heeft).

Transitiepad 4: Kwaliteitsproductie voor een zelfvoorzienende regio: Buitengewone Varkens (houdt op meer dan twintig plaatsen kleine familiegroepen varkens buiten); Smullers (eerste fastfoodconcept in Nederland dat volledig is overgestapt op minimaal 1 ster Beter Leven-keurmerk vlees); De Nieuwenburgt (bedrijf met melkkoeien dat de stierkalveren aanhoudt en laat grazen in natuurgebieden en het vlees verkoopt in de boerderijwinkel).

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer