Pleidooi+voor+vaste+krachten+in+slachthuis
Nieuws
© Henk Riswick

Pleidooi voor vaste krachten in slachthuis

Vast personeel bij de slacht is beter voor het dierenwelzijn. Dat stelt de Dierenbescherming.

Programmamaker Bert van den Berg van de Dierenbescherming (DB) doet de oproep in een blog. Dierenwelzijn laat in slachthuizen nogal eens te wensen over, stelt Van den Berg. Hij baseert zich op Europees onderzoek. Daaruit blijkt dat veel welzijnsrisico’s in slachterijen terug zijn te voeren op uitputting en gebrek aan ervaring van slachthuispersoneel.

Doorgaans, schrijft Van den Berg, zijn dat flexwerkende arbeidsmigranten met woonomstandigheden die verre van ideaal zijn. Vaak ook hebben zij alweer een andere baan voor de verplichte dierenwelzijnstraining is gevolgd.

Mens grootste risicofactor

'De mens vormt grootste risicofactor voor dierenwelzijn in slachthuizen', schrijft Van den Berg. In een overleg met het ministerie van Sociale Zaken pleitte DB daarom voor personeel met een vast dienstverband in slachterijen. DB staat ook achter de oproep van de vakbonden die daarvoor pleitten.

Van den Berg roept in zijn blog Nederland op het Duitse voorbeeld te volgen. Sinds dit jaar zijn slachterijen daar verplicht hun medewerkers in vaste dienst te nemen. DB is er van overtuigd dat een vast contract niet alleen tot betere arbeidsvoorwaarden en minder personeelsverloop leidt, maar ook tot een beter dierenwelzijn.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer