90+procent+van+varkensvleesvitrine+Beter+Leven
Nieuws
© Varkens Archief

90 procent van varkensvleesvitrine Beter Leven

Deze week in de Porktober-maand is bestempeld tot Beter Leven-week. 857 varkenshouders produceren vlees met minimaal 1 ster van het Beter Leven-keurmerk. Dat heeft een marktaandeel van ruim 90 procent in de varkensvleesverkoop in Nederland. Beter Leven is het grootste duurzame keurmerk in de supermarkt. De omzet stijgt dit jaar naar 2,5 miljard euro.

De afgelopen jaren is het aantal sterrenvlees producerende varkenshouders flink toegenomen. 'In 2012 waren er 327 varkenshouders met een sterrenstal. In zeven jaar tijd is het aantal met 530 varkenshouders toegenomen', vertelt Bert van den Berg, programmamanager veehouderij bij de Dierenbescherming.

Daarmee is volgens hem ook het aantal Beter Leven-gecertificeerde varkens fiks toegenomen. 'In 2012 werden 851.000 vleesvarkens onder dit keurmerk gecertificeerd en geslacht. Dat aantal is in 2019 toegenomen tot 3,9 miljoen. Ongeveer een derde deel van de varkensstapel in Nederland valt dus onder het Beter Leven-keurmerk.'

Nederlandse markt

'Het varkensvlees met een Beter Leven Keurmerk wordt voornamelijk afgezet in de Nederlandse markt. Maar ook in bijvoorbeeld de Albert Heijn in België is varkensvlees met het keurmerk te vinden', meldt Van den Berg.

De afzet van sterren-varkensvlees is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Het marktaandeel van vleesverkopen met minimaal een Beter Leven-ster in Nederland was in 2014 ongeveer 27 procent. In vijf jaar tijd is dat marktaandeel gegroeid naar 90,1 procent.

Overschakelen

Van een trendbreuk dat varkenshouders in navolging van consumenten overschakelen van het produceren van varkens met één ster naar twee of drie sterren, kan je volgens Van den Berg nog niet spreken. 'Het invullen van 2-sterwaardig varkensvlees gebeurt met name door import uit het Verenigd Koninkrijk.'

Maar met de belangrijke speler Hamletz is een twee sterrenvarkensbedrijf in Nederland opgezet om op dat hogere segment met meer dierenwelzijn in te spelen, zegt hij. 'Ook de productie van varkensvlees met drie sterren is licht gestegen. Deze bedrijven produceren veelal biologisch varkensvlees op het exclusieve varkensvleesconcept Livar na.'

Beter Leven-week

Deze week vindt voor de achtste keer de Beter Leven-week plaats. Met de campagneslogan 'Beter leven? Check 't label even' wil de Dierenbescherming consumenten aanmoedigen om de productverpakkingen van dierlijke producten te controleren op het Beter Leven Keurmerk.

Door op de ster of sterren op het label te letten ,kan de consument diervriendelijkere keuzes maken. 'Hoeveel sterren de consument ook kiest, voor ons is het nu vooral van belang dat het mensen duidelijk wordt dat je misschien vaker dan je denkt momenten van de dag hebt waarop je eens stil zou kunnen staan bij dierenwelzijn, bij de keuze over wat je eigenlijk in je mond stopt', zegt Marijke de Jong, manager bij de Dierenbescherming.

Het Beter Leven Keurmerk is met een verwachte omzet van ruim 2,5 miljard euro in 2020 opnieuw het grootste duurzame keurmerk in de supermarkt. Ongeveer tweeduizend veehouders, waarvan dus 857 varkenshouders, produceren onder het keurmerk.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer