Nederlandse+supermarkten+willen+vrijloopkraamhok
Nieuws
© Archief Varkens.nl

Nederlandse supermarkten willen vrijloopkraamhok

De belangstelling voor vrijloopkraamhokken neemt wereldwijd toe. Steeds meer supermarkten vragen ernaar, zo ook In Nederland. Dit laat programmamaker Bert van den Berg van de Dierenbescherming (DB) weten.

Van den Berg was donderdag gast tijdens het webinar van stalinrichter Vereijken Hooijer. Er wordt gewerkt aan een update van de leveringsvoorwaarden van het Beter Leven Keurmerk. Die worden in 2022 van kracht. En de verwachting is dat afspraken met betrekking tot het vrijloopkraamhok daar onderdeel van zullen zijn.

DB bracht in mei 2020 het Deltaplan Veehouderij uit. Stip op de horizon voor 2050 zijn zeugen die hun biggen in minimaal 42 dagen grootbrengen in kraamopfokhokken waar een klein aantal zeugen en hun biggen in een groep leven.

Tegenover de extra kosten hoort wel een hogere vergoeding te staan, vindt DB. 'Binnen het Beter Leven Keurmerk laten wij de economie voor ons werken', stelt Van den Berg. Tijdens het webinar gaf hij aan dat er waarschijnlijk een premium komt voor bedrijven met vrijloopkraamhokken.

Hok van 7 tot 7,5 vierkante meter

In Duitsland is met ingang van 2035 een vrijloopkraamhok van 6,5 vierkante meter verplicht. Onderzoeker Anita Hoofs van Wageningen Livestock Research, die ook sprak tijdens het webinar, geeft aan dat eerder moet worden gedacht aan 7 tot 7,5 vierkante meter.

'Die oppervlakte is minimaal nodig om alle functies goed te kunnen integreren', laat Hoofs weten. Ze noemt ruimte voor de zeug om te eten, te bewegen en te mesten. En voor de biggen een plek om te eten, drinken en slapen.

Vrijloopkraamhokken zijn er al zo'n vijftien jaar. Er is lang voor gelobbyd, maar recent is een publiek-private samenwerking (PPS) goedgekeurd die moet leiden tot een economisch rendement van vrijloopkraamhokken dat minimaal het rendement van gangbare evenaart.

Risico op financiële verslechtering

'Met vrijloopkraamhokken is er een serieus risico op financiële verslechtering. Het duurt een aantal jaren om dat eruit te halen', geeft Hoofs aan. De verslechtering komt door de fors hogere investering per kraamhok en een groter risico op biguitval. Partners in de PPS zijn het ministerie van LNV, Vereijken Hooijer en de Franse vleesverwerker Cooperl.

Het project wordt uitgevoerd op twee bedrijven en start met een nulmeting, gevolgd door een optimalisatiefase. De looptijd is twee jaar. In die periode wordt op basis van ervaringen een benchmark ingericht en een dashboard gebouwd. Die moeten uiteindelijk internationaal worden uitgerold.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer