Zeugen+verleiden+meer+te+drinken+voor+vitalere+biggen
Nieuws
© Varkens Archief

Zeugen verleiden meer te drinken voor vitalere biggen

Drinkwater en bigvitaliteit hebben verschillende connecties. Als de drinkwateropname van zeugen in de dracht boven de 10 liter per dag ligt, zijn biggen 50 gram zwaarder bij de geboorte ten opzichte van zeugen die minder dan 4 liter per dag drinken. Goed drinkende zeugen produceren ook 10 procent meer biest.

Gemiddeld zwaardere biggen bij de geboorte betekent vitalere dieren die ook nog eens meer biest met energie en beschermende stoffen drinken. Ze komen de eerste levensdag beter door en groeien meteen al wat meer gram per dag dan biggen bij zeugen die minder drinken. Dat vertelde Dick Pannekoek, technisch specialist bij Trouw Nutrition Benelux, tijdens de kennissessie van Varkens op 23 februari.

Uit onderzoek op een varkensproefbedrijf blijkt de opname van drinkwater van zeugen in de dracht te variëren tussen de 3 en 30 liter. Deze verschillen zijn gigantisch. Dieren die goed en veel drinken presteren ook beter. Daarom is het volgens Pannekoek belangrijk om de categorie dragende zeugen die minder dan 4 liter water per dag opneemt, te stimuleren meer water te gaan drinken.

Als de waterkwaliteit en -voorziening op orde zijn, kan het aanzuren van drinkwater zeugen verleiden meer te drinken. Selko pH maakt het water smakelijker en het ondersteunt de darmgezondheid en vertering van het voer.

Water dient meerdere doelen

Water helpt om gifstoffen uit het dier te verwijderen en de lichaamstemperatuur te reguleren. En het is nodig voor de productie en aanmaak van verteringssappen. Een varken neemt tot vier keer meer water op dan het gewicht aan voer.

'Naast de waterkwaliteit en schone leidingen speelt de beschikbaarheid en smaak van water een belangrijke rol bij de prestaties van de varkens', stelt Pannekoek. 'Het aanzuren van water is een optie om bacteriegroei in drinkwater tegen te gaan en de opname te verhogen. Maar het is ook gewoon een wettelijke verplichting om varkens te laten beschikken over schoon drinkwater.'

Zuurgraad onder 4,1

Om kiemvorming in drinkwaterleidingen tegen te gaan, is een zuurgraad van onder de 4,1 het uitgangspunt. Water bevat kalk dat bufferend werkt in de bicarbonaatvorm. Dit bepaalt de hoeveelheid zuur dat moet worden toegediend om onder die gewenste zuurgraad te komen. Op varkensbedrijven blijkt de zuurtoediening volgens Pannekoek tussen de 0,6 en 2,0 liter Selko pH per kuub drinkwater te zitten.

'Meten is weten geldt ook voor alles wat met drinkwater te maken heeft', zegt de technisch specialist van Trouw Nutrition. 'Check daarom ook of de drinknippel bij elke kraamzeug ook minimaal 3 liter per minuut geeft als alle zeugen tegelijk drinken. Daarmee verbeter je de bigvitaliteit ook.'

Terugkijken

Kijk en luister de gehele bijdrage van Dick Pannekoek terug in de kennissessie bigvitaliteit deel 2.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer