Altijd+op+tijd+in+actie+tegen+PIA
Achtergrond
© Studio Van Assendelft

Altijd op tijd in actie tegen PIA

Iets wat de kostprijs verhoogt en niet echt noodzakelijk is, komt er bij varkenshouder Job Hannen niet in. Maar op het besluit om te stoppen met het oraal vaccineren tegen PIA kwam hij snel terug. Met de speciale Enterisol-vaccinatiepomp beschermt hij zijn varkens in een handomdraai.

Drie afdelingen met in totaal 540 varkens komen wekelijks leeg en worden weer gevuld bij Varkenshotel Hannen Mevissen in Kessel. Twee weken daarna worden ze via het drinkwater gevaccineerd tegen PIA.

Dat entomoment heeft Job Hannen samen met zijn dierenarts Bram Goesten van dierenartsenpraktijk Lintjeshof uitgezocht. Uit serologietesten op antistoffen tegen de darmbacterie Lawsonia intracellularis, de veroorzaker van PIA, bleek dat het optimale vaccinatiemoment te zijn. Dat vaccineren gebeurt door het 'levend' vaccin Enterisol Ileitis aan het drinkwater toe te voegen.

Speciale pomp

Sinds kort gebeurt het verstrekken met een speciale pomp waarmee Hannen de entvloeistof per afdeling nauwkeurig kan doseren. Hannen en Rutger Jansen van van Boehringer Ingelheim waren samen op zoek naar een methode om nog makkelijker te vaccineren en extra zekerheid in te bouwen.

De handige en accurate Enterisol-vaccinatiepomp.
De handige en accurate Enterisol-vaccinatiepomp. © Studio Van Assendelft

'Nu hoef ik alleen het aantal doses per afdeling aan 3 liter kraanwater toe te voegen, de pomp aan te sluiten en de aanzuigslang te ontluchten', vertelt Hannen. 'Die pomp is zo ingesteld dat de blauwe entvloeistof binnen zes uur in de darmen van de 180 varkens zit. Met bijna 100 procent zekerheid zijn alle dieren in een handomdraai beschermd tegen die darmaandoening.'

Zonder dat de dieren ook maar iets in de gaten hebben, vult Goesten aan. 'Ze groeien ongestoord door na stressloos te zijn gevaccineerd.'

Vaccinatie is nodig

Dat de vaccinatie tegen PIA nodig is, heeft Hannen in 2019 nog ervaren. Omdat de vleesvarkens gezond zijn en alles soepel verliep, wilde hij uit oogpunt van kostenbeheersing kijken of de vaccinatie echt rendement opleverde. Hij stopte met het vaccineren van opgelegde biggen in een stalhelft. Maar hij wachtte geen volle ronde af en ging alle aangevoerde biggen weer vaccineren.

De uniformiteit van de niet-gevaccineerde koppels liep terug. Ook was er meer uitval van zware dieren door acute PIA, blikt Hannen terug. Hij wil zekerheid en pakt ook meteen de niet-zichtbare schade mee die PIA aanricht.

Het Varkenshotel herbergt gezonde vleesvarkens.
Het Varkenshotel herbergt gezonde vleesvarkens. © Studio Van Assendelft

'En het verbetert je werkplezier', zegt Goesten. 'Bijna slachtrijpe dieren moeten een smakelijk stukje vlees en geld opleveren, en niet worden aangeboden voor destructie.'

'Antibioticagebruik kan niet lager'

Dat het momenteel soepel draait en PIA nauwelijks meer een rol speelt, is voor Hannen geen reden om achterover te leunen. Het antibioticagebruik kan volgens hem niet lager, omdat hij alleen een enkel dier hoeft te behandelen tegen kreupelheid of longontsteking.

De gemiddelde groei van de laatste leveringen beren en gelten zat op 977 gram per dag. Meer dan 96 procent van de varkens had geen enkele gezondheidsopmerking in het slachthuis.

'Ik wil 1.000 gram groei per dag realiseren door op details verder te verbeteren', stelt Hannen. 'Het droogvoer heeft een vaste samenstelling, maar we blijven daaraan sleutelen. De HyCare in de biggenopfok van mijn broer Roy gaat hier ook voordeel opleveren.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer