Een+stap+vooruit+met+naaldloos+vaccineren
Partner HIPRA

Een stap vooruit met naaldloos vaccineren

De varkenssector en de wereld om ons heen zijn constant in beweging. Innovaties volgen elkaar snel op. Ze brengen ons soms kleine en soms grote stappen vooruit. Vaak gedreven door onze eigen behoefte aan verbetering, maar soms ook onder invloed van regelgeving of druk vanuit de samenleving. Op het gebied van voeding, huisvesting, genetica en diergezondheid zijn grote stappen gezet, terwijl op andere gebieden de tijd bijna lijkt stil te staan.

Een van die gebieden is de manier waarop we vaccineren. Al sinds de introductie van de eerste varkensvaccins pakken we wekelijks het vaccin uit de koelkast en de spuit en het doosje naalden van de plank. Dan maken we ons rondje langs de zeugen, biggen of gelten. Vaccineren met naald en spuit is bewezen effectief, mits goed is nagedacht over welke dieren wanneer en met welke entstof moeten worden beschermd.

De neveneffecten van vaccineren met een naald nemen we op de koop toe. Uiteindelijk weegt het belang van gezonde dieren met een goede bescherming zwaarder dan de nadelen van vaccineren. Lange tijd was er simpelweg ook geen alternatief. Anders dan in bijvoorbeeld de pluimveesector, werden bij de varkens alle vaccins aan individuele dieren met een naald toegediend.

Intradermale en naaldloze toepassing

Toch staat de tijd niet helemaal stil en komen er steeds meer vaccins op de markt die intradermaal en naaldloos kunnen worden toegepast. Intradermaal wil zeggen dat het vaccin echt in de huid terechtkomt en niet in het weefsel daaronder, zoals in de spier bij vaccineren met een naald. Onder hoge druk wordt een kleine hoeveelheid van vaak 0,2 milliliter vaccin in de huid 'geschoten'.

De huid, als grootste immuunsysteem van het lichaam, is een logische plek voor de toediening van vaccins. Omdat deze vaccins sterker geconcentreerd zijn dan de varianten die met een naald in de spier worden toegediend, kan er met een kleiner volume worden gewerkt.

Het feit dat deze vaccins nu beschikbaar komen, in combinatie met de ontwikkelingen in de sector, de samenleving en de politiek, maakt dat het tijd wordt om onze keuzes eens tegen het licht te houden. De voordelen van naaldloos vaccineren zijn namelijk legio. Doordat er geen naald aan te pas komt, worden allerlei risico's van die naald ook vermeden.

Rust in de stal

Met naaldloos vaccineren is er bijvoorbeeld geen risico op overdracht van ziektekiemen tussen varkens, wat een grote stap vooruit betekent op het gebied van de interne bioveiligheid. Aangezien er geen (gebruikte) naald in het dier wordt gestoken, zijn abcessen en afgebroken naalden ook verleden tijd. Het kleinere volume en het feit dat er met druk wordt geïnjecteerd, maken dat vaccineren minder pijnlijk is voor het varken. Uit onderzoek blijkt dat zo'n 90 procent van de biggen niet eens weg probeert te lopen tijdens naaldloze vaccinatie. En de biggen krijsen minder vaak, minder lang en minder hard.

Deze eigenschappen van naaldloos vaccineren spreken waarschijnlijk al genoeg voor zich, maar hebben bij elkaar opgeteld nog een extra effect. Het stressniveau van zeugen en biggen tijdens het vaccineren is veel lager. Zeugen in groepshuisvesting blijven veelal liggen, zonder risico op rennende of uitglijdende zeugen. En omdat biggen in de kraamstal veel minder vocaal zijn, blijven zowel de biggen alsook de zeugen rustiger.

Doordat er minder pijn en lokale ontstekingen worden veroorzaakt, blijven de biggen ook beter drinken. Goed drinkende biggen en ontspannen zeugen maken dat de melkproductie en voeropname van de zeugen niet wordt verstoord en de biggen zonder dip doorgroeien.

Meer zekerheid met Hipradermic®

Met de Hipradermic® van vaccinfabrikant HIPRA worden naaldloze vaccins gemakkelijk en betrouwbaar toegediend. Het past in de bedrijfsfilosofie, die gebaseerd is op een preventieve gezondheidszorg met gedegen diagnostiek en onderscheidende producten. Dit toestel voor de intradermale toediening van vaccins is voorzien van slimme technologie, waardoor de juiste dosis gemakkelijk en betrouwbaar is toe te dienen.

Met de HIPRALLink® Vaccination-app heb je tevens direct inzicht in al je vaccinatieactiviteiten. Het rapport met datum en tijd, type en batchnummer van het vaccin en aantal doses kan makkelijk worden geëxporteerd en gedeeld, bijvoorbeeld voor een biggenpaspoort.

Door in te zetten op veilige vaccins en slimme toepassingstechnieken hoopt HIPRA een impuls te geven aan de ontwikkeling die van de sector wordt verlangd. In tijden waarin we het aan de samenleving en onszelf verplicht zijn om kritisch naar onze keuzes en gewoontes te kijken, is er nu in ieder geval één keuze heel makkelijk geworden. Naaldloos vaccineren is de nieuwe standaard, en sluit naa(l)dloos aan bij de ontwikkelingen om ons heen.

Met het nieuwe 2-in-1-vaccin voor PCV2 en M.hyo wordt het gemakkelijker dan ooit om de meestgebruikte biggenvaccins naaldloos toe te dienen.

Wilt u ook persoonlijk kennismaken met naaldloos vaccineren? Neem contact op met HIPRA
Maartje Wilhelm, (06) 82645058, Josine Beek (06) 8299 1395, Linda Peeters (06) 14310007, Theo Vercammen (06) 30249632 of Denise Meijer (06) 82158554 of kijk op naaldloosvaccineren.nl. Ook kunt u meepraten over varkens via onze Facebookcommunity @varkenspraat.

Over HIPRA

HIPRA is een veterinair farmaceutisch bedrijf dat zich toelegt op onderzoek, productie en het op de markt brengen van innovatieve en onderscheidende producten...

Lees verder »