Tegenstrijdige+claims+omvang+Chinese+varkensstapel
Nieuws
© De Heus Voeders

Tegenstrijdige claims omvang Chinese varkensstapel

Het Chinese landbouwministerie meldde onlangs dat de varkensstapel in januari verder groeide. Onafhankelijke bronnen melden nu juist een daling van het aantal varkens in China. Ze zeggen dat dit te maken heeft met het gure weer en de nieuwe uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP). Dit meldt het Duitse nieuwsmedium TopAgrar.

In China zou de varkensstapel in januari verder zijn gegroeid. Zoals het ministerie van Landbouw onlangs in Peking aankondigde, is het aantal zeugen met 1,1 procent gestegen ten opzichte van december 2020. Ten opzichte van januari 2020 is het aantal zeugen volgens de Chinese autoriteiten 35 procent hoger. Januari was de zestiende maand op rij met een verhoging.

Volgens het Chinese landbouwministerie ligt ook de vleesvarkensstapel 35 procent boven het niveau in januari 2020. In december werd het aantal zeugen geschat op 41,61 miljoen en het aantal vleesvarkens op 406,5 miljoen. Het ministerie rekent ermee dat in het eerste kwartaal van 2021 ongeveer 40 procent meer varkens zullen worden geslacht ten opzichte van dezelfde periode in 2020.

Lagere productiviteit

Maar volgens onafhankelijke, maar ook niet verifieerbare rapporten daalde de varkensstapel in januari juist. Dit zou te maken hebben met een stijgend aantal slachtingen door nieuwe AVP-uitbraken en een lagere productiviteit. Het aandeel varkens met een laag gewicht zou tijdens het slachten ook merkbaar zijn toegenomen.

Persbureau Bloomberg meldde dat tot 15 procent van de nationale varkensstapel tijdens de strenge winter door ziekte verloren zou kunnen zijn gegaan. Marktwaarnemers schreven dit ook toe aan het verbod dat in 2020 werd ingesteld op het toepassen van antibiotica in voer. Varkens zijn daardoor vatbaarder voor diarree en luchtwegaandoeningen, zeker bij koud weer.

AVP-variant minder dodelijk

Andere experts schatten dat 20 procent van de zeugen in Noord-China is getroffen door nieuwe varianten van AVP. Deze varianten zijn milder en minder dodelijk, maar daardoor moeilijker op te sporen. Met een groot productieverlies als gevolg. Een studie van het Chinese Harbin Veterinary Research Institute bevestigde onlangs hett bestaan ??van nieuwe virusvormen van AVP.

In de tweede helft van 2020 werden nieuwe mutaties van AVP gedetecteerd in monsters uit zeven provincies. Volgens het wereldwijde varkensfokbedrijf Genesus Genetics zijn er onofficiële meldingen geweest van terugkerende uitbraken en problemen met betrekking tot een experimenteel vaccin.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer