Duitse+vleesexport+naar+derde+landen+komt+op+gang
Nieuws
© Varkens Archief

Duitse vleesexport naar derde landen komt op gang

De Duitse overheid doet er alles aan om de export van varkensvlees naar derde landen weer op gang te krijgen. Dat onderhandelen met afnemende landen gebeurt aan de hand van een regionaliseringsconcept. Vietnam en Singapore zijn intussen bereid Duits varkensvlees te importeren dat gegarandeerd niet uit de met Afrikaanse varkenspest besmette regio komt.

Na de uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) bij wilde zwijnen in Duitsland hebben tal van derde landen een invoerverbod op Duits varkensvlees ingesteld. Sommige derde landen hebben het regionaliseringsconcept aanvaard en staan Duitsland toe vlees te leveren uit gebieden die vrij zijn van AVP.

Met Vietnam, dat een varkensvlees eetcultuur heeft, is onlangs ook zo'n akkoord bereikt. Het Aziatische land kampt met AVP onder gehouden varkens waardoor de vleesproductie flink is afgenomen. Daarom heeft het land de varkensvleesimport afgelopen jaar fors opgevoerd.

Ook Canada is volgens de Duitse overheid overgehaald om door te gaan met het importeren van vers varkensvlees van boerderijen in AVP-vrije gebieden.

Vrijstelling voor behandeld en verwerkt vlees

De landbouwafdeling van de Duitse overheid is er daarnaast in geslaagd om bij diverse derde landen een vrijstelling te verkrijgen voor het volledige exportverbod voor behandelde en verwerkte varkensvleesproducten. Dat geldt voor exporten van behandelde of verwerkte producten van varkens naar Brazilië, Argentinië, Zuid-Afrika en Zuid-Korea.

Het feit dat Thailand het exportverbod van drie maanden niet heeft verlengd, beschouwt het Duitse ministerie van Landbouw als een positief signaal. Individuele bedrijven die zijn goedgekeurd door de Thaise overheid kunnen al varkensvlees exporteren. De officiële procedure voor het openen van de gehele Thaise markt is inmiddels gestart.

Wat betreft het toegang krijgen tot de Chinese markt, benut de Duitse overheid alle mogelijke contacten voor regionaliseringsonderhandelingen, meldt het Duitse vaktijdschrift Fleischwirtschaft.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer