95+procent+Nederlanders+eet+vlees
Nieuws
© Twan Wiermans

95 procent Nederlanders eet vlees

Ruim 95 procent van de Nederlanders eet vlees. Dat blijkt uit onderzoek onder 2.100 inwoners van Nederland.

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Zest. 'Eet u vlees' was een van de vragen die het bureau stelde. Uit het onderzoek blijkt dat het percentage vegetariërs en veganisten klein is. Landelijk gaat het om 4,6 procent.

De deelnemers aan het onderzoek gaven ook aan op welke politieke partij zij stemmen. Alleen bij de achterban van de Partij voor de Dieren en GroenLinks is het aandeel vegetariërs/veganisten substantieel groter: respectievelijk 27 en 19 procent. De uitsplitsing van de cijfers per partij zijn niet representatief, dus kunnen niet als feit worden aangenomen.

Nederlanders vinden vlees lekker

De redenen waarom mensen kiezen voor vlees (er waren meerdere antwoorden mogelijk) waren vooral: 'Ik vind het lekker' (83 procent) en 'Ik eet vlees om een gevarieerde hoeveelheid bouwstoffen binnen te krijgen' (49 procent).

Het gaat om een onderzoek in opdracht van de The Pig Story. Aan de deelnemers is niet bekend gemaakt welke partij het onderzoek had aangevraagd. In het onderzoek van bureau Zest zijn meer vragen gesteld dan alleen 'Eet u vlees'. Het totale onderzoek moet nog worden geanalyseerd.

Stijgende consumptie

De hoeveelheid vlees en vleeswaren die Nederlanders eten, stijgt de laatste jaren licht. Dit maakte Wageningen University & Research na onderzoek over 2019. De totale consumptie van vlees en vleeswaren (op basis van karkasgewicht) per hoofd van de bevolking in Nederland was 77,8 kilo.

De stijging komt vooral voor rekening van pluimveevlees en voor een klein deel voor varkensvlees. Nederlanders aten gemiddeld 36,7 kilo varkensvlees in 2019. Het Wageningse onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Wakker Dier.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer