Merensteyn+draait+goed%2C+kosten+mestverwerking+dalen
Nieuws
© Jos Thelosen

Merensteyn draait goed, kosten mestverwerking dalen

De ophaalbijdrage voor het verwerken van mest bij verwerker Merensteyn daalt in 2021 met zo'n 2,50 euro per ton mest. Dat is onder meer mogelijk omdat de capaciteit goed wordt benut en de dikke fractie onder Fertigarant kan worden afgezet.

Merensteyn heeft vorig jaar 170.000 ton mest verwerkt. Dat is niet de maximale capaciteit van 200.000 ton, maar die is volgens manager Bas van den Bergh ook vrijwel niet haalbaar. 'Dan moeten we 24/7 draaien en dat lukt niet. Als we 185.000 tot 190.000 ton verwerken, zou dat al heel mooi zijn.'

De verwerking in Merensteyn draait verder prima. Het proces haalt bijna 50 procent loosbaar water uit de mest, dat wil zeggen 85.000 kuub schoon water. Daarnaast komt er dikke fractie en mineralenconcentraat vrij.

De dikke fractie die de verwerker produceert, heeft een heel constante samenstelling. Daardoor kan Merensteyn meedraaien in Fertigarant. Voor de verwerker betekent het dat er maar eens per anderhalve week een monster hoeft te worden genomen en niet van 25 vrachten per week. Dat scheelt nogal in de kosten.

Gemakkelijkere afzet

Het mineralenconcentraat wordt volgens Van den Bergh goed gewaardeerd en vindt steeds gemakkelijker afzet. 'Daar is zeker nog meer ruimte voor.'

Doordat het goed loopt, kunnen de verwerkingskosten in 2021 omlaag. Het starttarief is 21 euro per kuub mest bij 0 kilo fosfaat. Daar komt dan 1 euro per kilo fosfaat bij. Voor mest met een gemiddelde samenstelling met 3,5 tot 4 kilo fosfaat per kuub, zijn de verwerkingskosten in 2021 dan zo'n 2,50 euro per kuub lager dan in 2020.

Er is ruimte voor nieuwe veehouders bij Merensteyn. Op contractbasis kan er nog zeker 30.000 kuub bij.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer