Coviva+wil+tweede+tranche+bronaanpak+naar+voren+halen
Nieuws
© Varkens Archief

Coviva wil tweede tranche bronaanpak naar voren halen

Eén van de speerpunten van Coalitie Vitalisering Varkenshouderij (Coviva) is de aanpak van de emissies bij de bron. Het aantal aanmeldingen hiervoor is zo groot dat de subsidieregeling flink is overtekend. Coviva vraagt daarom landbouwminister Carola Schouten om de tweede tranche naar voren te halen.

Coviva presenteerde vorige week de voortgangsrapportage aan Schouten. Daaruit blijkt dat er meer voortgang mogelijk is als de minister een aantal knelpunten kan oplossen. De saneringsregeling kan een succes worden. Het hangt er nu vanaf hoeveel bedrijven daadwerkelijk mee doen.

Daarbij is bijvoorbeeld de slooptermijn een duidelijk knelpunt. Niet alleen is het de vraag of er voldoende capaciteit is bij de sloopbedrijven, daarnaast zijn er andere onmogelijkheden. Bepaalde planten- en diersoorten op het bedrijf kunnen de sloop stagneren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om broedende vogels.

Overtekend

Dat eerste tranche van de subsidieregeling bronmaatregelen is overtekend, laat zien dat de sector voortvarend verder wil. Om de snelheid in de ontwikkelingen te houden, heeft de POV gevraagd om de gelden van de tweede tranche naar voren te halen.

De minister heeft aangegeven dat ze die mogelijkheid in overweging neemt. Bij de mestverwerking komen boerencoöperaties voortdurend met degelijke uitgewerkte initiatieven. De provincies werken op het punt van de vergunningtrajecten echter niet bepaald mee. Coviva vraagt de minister nu dan ook om die blokkades op te heffen.

Gezien het feit dat de minister naar 100 procent verwerking toe wil, zal dat ook wel moeten. Op dubbele administratie zit niemand te wachten. Vandaar de vraag vanuit Coviva om een administratieve lastenverlichting door te voeren voor deelnemers aan het kwaliteitsprogramma Holland Varken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 15°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer