Rendac+gaat+slachtbijproducten+duurzamer+verwaarden
Nieuws
© Rendac

Rendac gaat slachtbijproducten duurzamer verwaarden

Een gedeelte van de aanvoer van slachtbijproducten gaat Rendac apart verwerken. Hierdoor kan de verwerker van dierlijk restmateriaal de duurzame energieproductie verhogen en speelt het bedrijf in het Brabantse Son in op de toenemende vraag naar organische meststoffen.

Bij deze stap in het verduurzamen van de verwerking van dierlijk restmateriaal gaat om categorie 2-slachtbijproducten. In de eerste fase zal het gaan om 50.000 ton van die slachtbijproducten per jaar. Deze hoeveelheid zal binnen de infrastructuur van de bestaande verwerkings- en vergistingsinstallaties worden verwerkt. Rendac, onderdeel van Darling Ingredients, hoopt hiermee nog voor de zomer te beginnen.

Na voorbewerking van categorie 2-slachtbijproducten in een aparte verwerkingslijn worden vet en diermeel geproduceerd. De overblijvende fractie worden vergist. Met de bestaande vergistingsinstallatie wordt al biogas geproduceerd en gezuiverd tot groen gas. De hoeveelheid groen gas zal flink toenemen en gaat via het lokale gasnetwerk naar Eindhoven en omgeving.

Biodiesel en organische meststof

Het geproduceerde dierlijk vet wordt ingezet voor de productie van biodiesel. Het diermeel kan worden ingezet als organische meststof. CEO Darling Ingredients International Rendering & Specialities, Jan van der Velden geeft aan dat met de innovatieve technieken uitgebreide ervaring is opgedaan. 'De verwerking is verder te verduurzamen, nieuwe markten kunnen worden ontwikkeld en extra toegevoegde waarde is te creëren.'

De toenemende aandacht voor circulaire landbouw brengt een toepassing van categorie 2-meel als organische meststof dichterbij. 'Door de sterke aandacht voor circulaire landbouw hebben we vertrouwen dat de markt voor organische meststoffen zich versneld zal ontwikkelen', aldus Van der Velden. 'Met het geproduceerde categorie 2-meel hebben we een prachtig product om deze markt te bedienen.'

Toekomstplannen

Indien succesvol zal de capaciteit van deze duurzame verwerking van categorie 2-slachtbijproducten verder worden uitgebreid en eventueel ook voor de verwerking van kadavers worden toegepast.
Een uitdaging is om de eigen vrachtauto's, waarmee Rendac kadavers en slachtbijproducten ophaalt, te laten rijden op de zelf opgewekte groene stroom. Momenteel worden gesprekken gevoerd met leveranciers van elektrisch aangedreven vrachtauto's.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer