POV+stapt+uit+overleg+over+be%C3%ABindigingsregeling+veehouderij
Nieuws
© Huisman Media

POV stapt uit overleg over beëindigingsregeling veehouderij

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) wil niet langer met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit overleggen over de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (LBV).

Volgens de POV gaat het ministerie te veel voorbij aan de leerpunten uit de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv). Constructieve input wordt gemakkelijk terzijde geschoven zonder heldere motivering, stelt de producentenorganisatie.

De POV heeft een bijzondere positie in de consultatiegroep omdat de Srv al is opengesteld en als voorbeeld wordt gebruikt voor uitwerking van de landelijke regeling.

Voorwaarden

De regeling heeft een aantal ervaringen opgeleverd. Over enkele zaken werd geen volledige overeenstemming bereikt met het ministerie. Daarnaast is een aantal voorwaarden gesteld met als belangrijkste voorwaarde het behoud van varkensrechten.

Ondanks constructieve inbreng en houding werd de input niet verwerkt of meegewogen, maar afgedaan met: 'mag niet van Brussel', stelt de POV. Er ligt nu een regeling die niet is afgestemd op de leerervaringen van de Srv. Deze vormt volgens de producentenorganisatie een bedreiging voor de continuïteit en toekomstbestendigheid van de varkenshouderij. Daar wil de POV niet langer aan meewerken.

Ammoniakreductie

Volgens de POV heeft de varkenshouderij al een enorme inspanning geleverd in ammoniakreductie. Tussen 1990 en 2017 is een reductie bereikt van 81 procent. Hiermee is een grote bijdrage geleverd aan de reductie van ammoniak in Nederland.

Daarnaast liggen er concrete ambities in het Actieprogramma Vitalisering Varkenshouderij. Onderdeel van dit programma is de Srv waarmee dierrechten en ammoniakemissies uit de markt worden genomen. Innovaties moeten leiden tot verdere emissiereducties.

Steun

De POV vindt dat de varkenshouderij haar verantwoordelijkheid neemt en hierin gesteund zou moeten worden door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer