Ambitieuze+Stikstofwet+met+onhaalbare+doelen
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Ambitieuze Stikstofwet met onhaalbare doelen

Afgelopen woensdag sloot LNV-minister Carola Schouten een deal met een aantal politieke partijen om zo voldoende draagvlak te krijgen voor de Stikstofwet. Volgens de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) zijn de doelen ambitieuzer en worden ze daardoor nog meer onhaalbaar.

In 2035 mag 74 procent van de stikstofgevoelige natuur niet meer overbelast worden met stikstof. Dit houdt in dat de stikstofdepositie niet meer boven de Kritische Depositie Waarde (KDW) van het gebied mag uitkomen. In 2025 moet de KDW in 40 procent van de stikstofgevoelige natuur zijn gehaald. Daar staat onder andere tegenover dat de minister ervoor moet zorgen dat de zogenaamde PAS-melders in 2023 allemaal over een vergunning beschikken. Voor legalisatie van die situatie is stikstofruimte nodig, die Schouten uit de Saneringsregeling voor de varkenshouderij wil halen.

De POV is teleurgesteld over de koehandel die heeft plaatsgevonden, en de aanscherping van de doelen. De opgave wordt steeds groter en daarmee ook de druk op de varkenssector. Doelen waarvan iedereen bij voorbaat weet dat ze onhaalbaar zijn en steeds blijven bewegen. Wel lijkt er meer ruimte te komen voor managementmaatregelen, iets waar POV al langer voor pleit.
De minister wil het beroepsverbod waarschijnlijk uit de tweede en derde tranche van de Beëindigingsregeling halen in combinatie met het verplaatsen van bedrijven. Een punt waar POV al langer voor pleit is eindelijk geland.

Complexer beleid

Het stikstofdossier wordt steeds complexer: bedrijven met de grootste uitstoot blijken niet de grootste depositie te veroorzaken. En nog steeds weten we niet precies wie waar welke depositie veroorzaakt, welke bedrijven gaan stoppen, welke bedrijven al zijn gestopt. Er wordt gediscussieerd op basis van cijfers van 2018 terwijl er ondertussen in de varkenshouderij al heel veel is veranderd. De POV wil dat er eerst een goede inventarisatie en impactanalyse worden gemaakt, waarbij ook de onmogelijkheden goed in beeld komen. Juist de varkenshouderij heeft al forse stappen gezet en wil niet het kind van de rekening worden.

Ondanks dat de expertcommissie Hordijk heeft geconcludeerd dat het stikstofmodel Aerius niet doelgeschikt is, blijft de minister het model inzetten voor haar beleid. Interessant is de motie van CDA en VVD, die stelt dat de minister bij het bepalen van de stikstofdepositie niet enkel van Aerius mag uitgaan. Maar meer methoden moet inzetten om de stikstofdepositie te bepalen. Over de motie wordt volgende week gestemd.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer