Secuur+sturen+op+kwaliteitsbiggen
Bedrijf in Beeld
© Maartje van Berkel

Secuur sturen op kwaliteitsbiggen

Arbeid besparen, een betere darmgezondheid bij de biggen en het streptokokkenprobleem getackeld. Dat is de ervaring van familie Van Sleeuwen in het Limburgse Grashoek sinds ze verse brij met ferment voert. 'Het is echt een aanrader, maar je moet wel secuur met Plus+Ferment werken', stelt de 22-jarige Sil van Sleeuwen. Hij laat zien hoe hij dat doet.

Sil van Sleeuwen houdt samen met zijn ouders 500 zeugen met Deense genetica, 1.200 vleesvarkens en eigen aanfok. Op een locatie in Beringe hebben ze 2.500 vleesvarkens en de rest van de biggen gaan naar een vaste afnemer. Per zeug per jaar worden meer dan 34 biggen gespeend.
Sil van Sleeuwen houdt samen met zijn ouders 500 zeugen met Deense genetica, 1.200 vleesvarkens en eigen aanfok. Op een locatie in Beringe hebben ze 2.500 vleesvarkens en de rest van de biggen gaan naar een vaste afnemer. Per zeug per jaar worden meer dan 34 biggen gespeend. © Maartje van Berkel

Van Sleeuwen investeerde 13.500 euro in een automatische fermentatie-installatie. Maar het verstrekken van de warme fermentbrij bij de biggen in de kraamstal en in de opfokafdelingen is handwerk. De brij met het gezonde melkzuur en melkzuurbacteriën heeft een drogestofgehalte van 25 procent.
Van Sleeuwen investeerde 13.500 euro in een automatische fermentatie-installatie. Maar het verstrekken van de warme fermentbrij bij de biggen in de kraamstal en in de opfokafdelingen is handwerk. De brij met het gezonde melkzuur en melkzuurbacteriën heeft een drogestofgehalte van 25 procent. © Maartje van Berkel

Het touchscreen van de besturing van de fermentatie-installatie is overzichtelijk en praktisch. Met een paar drukken op de knop zijn instellingen te veranderen en wordt de installatie gestart. Elke dag steevast 8.00 uur is het verse ferment voor zo'n 700 biggen gereed.
Het touchscreen van de besturing van de fermentatie-installatie is overzichtelijk en praktisch. Met een paar drukken op de knop zijn instellingen te veranderen en wordt de installatie gestart. Elke dag steevast 8.00 uur is het verse ferment voor zo'n 700 biggen gereed. © Maartje van Berkel

In de tweede levensweek krijgt elke toom de eerste keer 150 tot Het voeren van ferment in de kraamstal gaat volgens een bedrijfsspecifiek voerschema. Hij start in de tweede levensweek en dan krijgt elke toom een keer per dag 150 tot 200 milliliter ferment in de voerkom. Na drie dagen verhoogt hij die fermentgift naar 300 milliliter per dag. In de derde week  wordt dat 600 milliliter per dag en in de vierde week 1 liter ferment. Tot 14 dagen na spenen krijgen de biggen het fermentvoer in een kom naast het speenvoer in een droogvoerbak. De fermentgift loopt op tot maximaal bijna 7 liter per dag per koppel van 28 biggen.
In de tweede levensweek krijgt elke toom de eerste keer 150 tot Het voeren van ferment in de kraamstal gaat volgens een bedrijfsspecifiek voerschema. Hij start in de tweede levensweek en dan krijgt elke toom een keer per dag 150 tot 200 milliliter ferment in de voerkom. Na drie dagen verhoogt hij die fermentgift naar 300 milliliter per dag. In de derde week wordt dat 600 milliliter per dag en in de vierde week 1 liter ferment. Tot 14 dagen na spenen krijgen de biggen het fermentvoer in een kom naast het speenvoer in een droogvoerbak. De fermentgift loopt op tot maximaal bijna 7 liter per dag per koppel van 28 biggen. © Maartje van Berkel

Met het bijvoeren van biggen start Van Sleeuwen steevast in de kraamafdelingen. Het op maat verstrekken van ferment heeft hij snel in vingers gekregen. 'Het is nu een fluitje van een cent. Maar ik heb geleerd dat je rust moet bewaren en niet te snel de fermentgift moet verhogen ook niet na spenen.' In combinatie met droogvoer neemt een big voor spenen gemiddeld 600 tot 750 gram vast voer op.
Met het bijvoeren van biggen start Van Sleeuwen steevast in de kraamafdelingen. Het op maat verstrekken van ferment heeft hij snel in vingers gekregen. 'Het is nu een fluitje van een cent. Maar ik heb geleerd dat je rust moet bewaren en niet te snel de fermentgift moet verhogen ook niet na spenen.' In combinatie met droogvoer neemt een big voor spenen gemiddeld 600 tot 750 gram vast voer op. © Maartje van Berkel

Biggen van twee tomen worden bijeen gezet in de biggenopfok. Door het bijvoeren van ferment vreten de biggen na spenen meteen door. De 28 dieren per hok krijgen maximaal 7 liter ferment in de voerkom. Die wordt dan helemaal tot de rand toe gevuld. 2 weken na spenen is deze vorm van 'voerpret' op voor de biggen. Dan moeten ze het doen op droogvoer.
Biggen van twee tomen worden bijeen gezet in de biggenopfok. Door het bijvoeren van ferment vreten de biggen na spenen meteen door. De 28 dieren per hok krijgen maximaal 7 liter ferment in de voerkom. Die wordt dan helemaal tot de rand toe gevuld. 2 weken na spenen is deze vorm van 'voerpret' op voor de biggen. Dan moeten ze het doen op droogvoer. © Maartje van Berkel

Gespeende biggen zijn dol op de fris zure fermentbrij. Ze vreten zich gezond.
Gespeende biggen zijn dol op de fris zure fermentbrij. Ze vreten zich gezond. © Maartje van Berkel

Van Sleeuwen ervaart grote gezondheidsvoordelen. Het probleem met dunne mest en streptokokken bij biggen na spenen is  verdwenen. Het antibioticagebruik is gehalveerd, het werkt makkelijker en de dierprestaties zijn beter.
Van Sleeuwen ervaart grote gezondheidsvoordelen. Het probleem met dunne mest en streptokokken bij biggen na spenen is verdwenen. Het antibioticagebruik is gehalveerd, het werkt makkelijker en de dierprestaties zijn beter. © Maartje van Berkel

Een betere bigkwaliteit vindt Sil van Sleeuwen het resultaat van teamwork. Samen met brijvoerspecialist Jos Adriaans van Fransen Gerrits sleutelde hij het ideale bijvoerschema in elkaar. Van Sleeuwen besteedt liever wat extra tijd aan het goed voeren van zijn biggen dan aan het behandelen van de dieren met medicijnen. 'Bovendien is het aandeel ondereind nu veel beperkter zodat ik minder slachtbiggen hoef te verkopen.'
Een betere bigkwaliteit vindt Sil van Sleeuwen het resultaat van teamwork. Samen met brijvoerspecialist Jos Adriaans van Fransen Gerrits sleutelde hij het ideale bijvoerschema in elkaar. Van Sleeuwen besteedt liever wat extra tijd aan het goed voeren van zijn biggen dan aan het behandelen van de dieren met medicijnen. 'Bovendien is het aandeel ondereind nu veel beperkter zodat ik minder slachtbiggen hoef te verkopen.' © Maartje van Berkel

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    9° / 6°
    10 %
  • Vrijdag
    10° / 3°
    10 %
  • Zaterdag
    11° / 5°
    10 %
Meer weer